Postiljoniks pääsemist tuleb pikalt oodata

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Express Posti lehekandja.
Express Posti lehekandja. Foto: Mihkel Maripuu

Kui veel poolteist aastat tagasi maadles Express Post lehekandjate põuaga ja täitmata oli ligi 60 töökohta, siis nüüd tuleb postiljoniks pääsejal tööle saamist oodata mitu kuud või isegi aasta.

«Praegu on meil inimesi piisavalt ja võimalikest varukandidaatidest on olemas nimekiri,» rääkis Express Posti peadirektor Sven Suurraid. Tema sõnul võetakse varunimekirjas olijaga ühendust, kui mõni töökoht peaks vabanema, kuid nii mõnigi kord tuleb seda kõnet oodata 3, 4 kuud või suisa aasta.

Lehekandjate põud hakkas Suurraidi sõnul leevenduma selle aasta augustis. «Tuntavamalt hakkas inimesi juurde tulema septembris ja nii hea seis, nagu meil praegu on, on alates detsembrist,» selgitas ta. Veel poolteist aastat tagasi oli täitmata aga ligi 60 lehekandja kohta ning ettevõte oli hädas uute töötajate leidmisega.

Aedlinna on raske postiljoni leida

Praegu on Tallinnas Suurraidi sõnul üksikuid piirkond, kuhu on raske inimesi tööle leida, näiteks Nõmme ja Merivälja. «Enamus elanikke ei ole seal just sellised, kes tahaks seda tööd teha, on nad edukamad ja elus kaugemal jõudnud või on neil kindel töökoht juba olemas,» rääkis ta.

Postiljoni tunnitasuks Express Postis on 55 krooni, sama palju maksti ka eelmisel aastal ning tänavu seda tõsta kavas ei ole.

Sõltuvalt piirkonnast on lehekandja kuutasu Suurraidi sõnul 2500, 2700 kuni 4000 krooni. «Näiteks korrusmajade piirkonnas, kus on palju reklaami võib see olla ka üle 4000 krooni,» tõi ta näite.

Postiljonile makstakse nii aja- kui ka tükitöö alusel. Ajalehtede puhul korrutatakse nii laiali kantavate lehtede arv kui ka läbitud kilomeetrid. Reklaamide kandmise eest makstakse tükitöö alusel. Tavapäraselt kestab postiljoni tööpäev hommikul kella 4.30st kuni kella 7-ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles