Kuidas kasvatada enesekindlat naist?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tüdrukud saavad pidevalt segaseid signaale – kuigi neile öeldakse, et nad saavad kõigega hakkama, siis sisendatakse ka näiteks, et matemaatika on raske.

Hea uudis on see, et tänapäeva vanemad tunnetavad isegi, et tütarde kasvatamisel peab olema tähelepanelik ja nad soovivad teha seda õigesti. Woman’s Day jagas nõuandeid, milliste võtetega kasvatada oma tütrest julge ja õnnelik naine.

Kiida kõiki ta häid omadusi, mitte ainult välimust

Muidugi on su tütreke imearmas ja muutub iga päevaga ilusamaks. Võimalik, et ta tunneb kiitusi kuuldes suurt uhkust. Tütre ilu kiitmine ei ole sugugi keelatud, kuid komplimente peaks tegema ka teiste asjade kohta.

Kui märkad, et ta rõõmustab millegi üle, siis kommenteeri seda. Näiteks ütle talle, kui toredasti ta naeratab, kui ta kiigub. See näitab talle, et suur osa tema ilust tuleneb rõõmust, mida ta ka välja näitab. Tunnusta ta võimeid ja saavutusi, nagu lugemine, joonistamine, heaks sõbraks või õeks olemine. Kiida kõike sellist, mis teeb temast tervikliku isiku, mitte ainult ühte osa temast.

Tutvusta tütrele sporti ja teisi tegevusi

Last ta proovib kõike: balletti, muusikat, kunsti, ujumist. Mida varem ta mõistab, mis talle huvi pakub, seda suurema tõenäosusega jääb ta sellele ka kindlaks ja loob selle kõrvalt pikaealisi ja enesekindlust tõstvaid sõprussuhteid.

Sport on tüdrukutele eriti hea, sest nii kasvavad nad üles teadmisega, et mis mõjub nende kehale hästi ja mis mitte. Samuti õpivad nad nõnda liikumisega oma keha vormis hoidma ja harjutades järjest paremaks muutuma. See tõstab omakorda enesekindlust. Tütar tasub kaasata erinevatesse tegevustesse siis, kui ta on veel noor.

Õpeta talle, mis on puberteet enne, kui see juba käes on

Kuueaastasele lapsele ei peagi veel detailselt kirjeldama kõike intiimelu kohta (kuigi kui ta küsib, siis vasta talle võimalikult ausalt ja eale kohaste terminitega), aga mida rohkem sa räägid sellest, kuidas naise keha aja jooksul muutub, seda enam tood kogemuse talle lähemale, et tal areneks eluterve kehakuvand ja vähem komplekse.

Kui räägid seksist, siis ole rääkides enesekindel. Kui tunnedki end ebamugavalt, siis ole aus. Selgita, et sulle ei ole meeldinud sel teemal rääkida, sest see tundub imelik, kuid rõhuta, et tema ei pea nii tundma. Suureks abiks on vastavad raamatud, mida saate vaadata koos ja mida ta saab ka üksi lugeda.

Selgita talle fantaasia ja reaalsuse erinevusi

Oled sa kunagi mõelnud, kuidas mõjutavad su tütart printsesside kostüümid ja filmid? Kuigi see on täiesti normaalne, et tüdrukutele meeldivad jutud printsist valgel hobusel, kes tuleb neid päästma, siis võiksid sinna loo juurde lisada veidi reaalset tausta. Küsi lapselt - mis saab Tuhkatriinust pärast abielu? Mida teeb Merineitsi viie aasta pärast? Nõnda on lapsel lihtsam mõista fantaasia ja päriselu erinevusi ja mõista, et ta ei pea sõltuma mehest, kes ta «päästaks».

See ei tähenda kindlasti, et haljakepikesed ja kroonid peaks ära keelama. Keelamine teeb kõik palju ihaldusväärsemaks. Too tähelepanu sellele, et Tuhkatriinu on küll vahva, aga ta ei ole päris – päriselus on kool, sõbrad, pere ja huvialad.

Keskendu tervisele, mitte saledusele

Negatiivse kehakuvandiga naised pärandavad suure tõenäosusega oma hirmud üle ka tütardele. Väldi oma kehakaalu üle kurtmist tütre kuuldes. Selle asemel toitu hea eeskuju nimel tervislikult ja tee trenni. Varu koju tervislikke sööke, kuid ära kujunda sellest vaenlast. Tee tallegi selgeks, et ükski toit ei ole keelatud, aga on sööke, mis on tervisliku toitumise alustalad.

Perel võiksid olla ühised tervislikud harjumused nagu rattasõidud ja õhtusöögijärgsed jalutuskäigud. Kui tüdruk küsibki näiteks, et kas ta on paks või kas need teksad teevad teda paksuks, siis vasta lihtsalt, et sinu meelest näeb ta kena välja. Selgita talle, et päris maailmas on naised väga erineva suuruse ja kehakujuga ning see, mida ta näeb teleris või ajakirjades, ei ole päris.

Ära unusta mehe eeskuju

Enesekindla naise kasvatamine ei ole vaid sinu kätes. Kui tütrel on oma isaga hea suhe, on tal lihtsam täiskasvanuna häid suhteid luua. Isad pühendavad tüdrukutele loomulikul moel teistsugust tähelepanu. Näiteks harrastavad nad füüsilisi tegevusi.

Palu lapse isal (või kui ta isa hoiab eemale, siis kedagi teist, keda usaldad), et ta kaasaks last enda tegemistesse – teeks koos kodutöid, parandaks autot ja muud sellist. Mehed enamasti ei räägi lapsega näost-näkku vaid vestlevad tegevuse käigus.

Ära unusta, et tütar jätab meelde, kuidas tema ise kohtleb naisi oma elus – nii oma naist kui kolleege. Nõnda õpib tütar mõistma, kuidas mehed ja naised omavahel suhtlevad.

Nimeta naiseeskujusid

Võib-olla oled juba tütrele rääkinud silmapaistvatest naistest spordis, poliitikas ja mujal. Kui räägid talle neist tuntud inimestest, siis ära unusta ka neid, kes on teile lähemal. Näiteks küsi talt, et kas pole mitte tore, et tädi saab magistrikraadi nüüd, kui ta enda lapsed käivad juba koolis. Või et kui tore on see, et nõbu sai ülikooli sisse. Kasuta võimalust tütrele kinnitada, et naised suudavad palju rohkemat kui olla kõigest saledad ja ilusad.

Ära ignoreeri seksismi, kui seda märkad

Seksistlikud kommentaarid ja olukorrad on pidevalt meie ümber, kuid neid tuleks väiksematele selgitada, et nad mõistaksid, mis on nali ja mis on päris. Näiteks kui te vaatate koos komöödiat, siis ei pruugi ta aru saada, et tegemist on naljaga ja võtab seda tõepähe. Võta aega, et selgitada, mida ta nägi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles