Hea aiatööriist on kerge ja tõhus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuemad ja moodsamad abivahendid aednikele.
Uuemad ja moodsamad abivahendid aednikele. Foto: Liis Treimann

Hea aiatööriista juures saab enamasti määravaks selle mugavus, kaal ja nutikas lahendus. Peale selle on firmad hakanud üha enam tähelepanu pöörama toote välimusele.


«No see on see teleskoop-pikendus, saab ühe varre otsa panna kõike,» demonstreerib Bauhofi müügimees Ivar Käras palve peale näidata parimaid aiatööriistu. Mees kinnitab, et teleskoopvars on kasutajale väga mugav. Samuti on ostuvalikul sageli määrav tööriista kaal: raske tööriistaga tundide kaupa töövehkimine teeb käed valusaks ja kangeks.

Ka Fiskars Gardeni müügiesindaja Timo Hännikäinen räägib sama: aiatööriistad peaksid olema ergonoomilised, mugavad kasutada ja tõhusate mehhanismidega, et aiatöö oleks lihtsam ja vähendaks tekkivaid lihaspingeid.  

Hännikäinen kinnitab, et iga aastaga liigutakse järjest nutikamate lahenduste poole ja katsetatakse materjale, mis muudaksid tööriistad senisest veelgi kergemaks. Üks uusi trende on näiteks vahetatavate otsikutega aiaööriistad, sest selliseid on mugav hoiustada ja kasutada. Pika varre otsa saab panna nii oksasae kui ka puuviljakorjaja.

Akuga oksasaag

Peale selle on järjest enam hakatud tööriistade juures hindama ka väljanägemist – kasutatakse silmatorkavaid värve ja uudseid disainilahendusi. Näiteks on naistele mõeldes toodud müügile valged ja lillad kobestid-istutuskühvlid.

Kõik uuendused aga aiainimestele ei meeldigi. Hortese tootejuhi Kersti Rannamäe sõnul võivad edevad tööriistad ju müügil olla, aga kokkuvõttes eelistab klient ikka klassikalist ja lihtsat: «Praegu tulid välja akuga oksasaed, aga no ei osta inimene seda! Teine asi on oksakäärid, millel on aku küljes. Vajutad nuppu ja käärid lõikavad sinu eest.»

Roosa saag naisele

Üks põhjus, miks selliseid seadmeid ei osteta, on tootejuhi arvates nende kopsakas hind: automaatne oksalõikurmasin, mis lõikab kuni kaheksamillimeetrise läbimõõduga oksa, maksab ligi 70 eurot.

Lillelisi-värvilisi istutusvahendeid ostetakse enamasti kingiks, väga sageli just emadepäevaks. Nagu ka naiselikke aiarõivaid (fliise, roosilisi kindaid, põllesid).

Nii Bauhofis kui ka Horteses on müügil edevad aiatöökindad. Hortesesse tuleb kohe müügile ka roosa oksasaag, mis spetsiaalselt välja töötatud õrna naisekäe jaoks.

Väga ilusad on Inglismaal käsitööna valminud aiatööriistad. «Roostevaba teras on vastupidav materjal. Need on ikka tõsised tööriistad, mitte ainult edevuse pärast,» kinnitas Rannamäe.

Kvaliteetsel tööriistal on ka kõrgem hind. Hännikäineni sõnul kasutatakse uutes kvaliteetsetes toodetes paremaid ja vastupidavamaid materjale. «Kindlasti soovitame osta ühe ja korraliku tööriista mitme odava ja ebakvaliteetse asemel,» toonitab ta. Rannamäe nendib, et kui asi on liiga odav, siis pole sel ilmselt ka vastupidavust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles