Ettevõtjaks ikkagi sünnitakse

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmed viimased uuringud näitavad, et ettevõtjaks ei saagi õppida.
Mitmed viimased uuringud näitavad, et ettevõtjaks ei saagi õppida. Foto: Corbis / SCANPIX.

Üks klassikalistest diskussioonidest on teemal, kas ettevõtjaks saadakse või sünnitakse.

Juhtide puhul on kaalukauss saamise poole peal, ettevõtjate osas näitavad aga mitmed viimased uuringud, et ettevõtjaks ei saa õppida, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb.

Ka Euroopa Liit on võtnud vastu eesmärgid suuremahulise ettevõtlusõppe osas. Kuid kas see on mahavisatud raha? Ettevõtja põhioskused pole ei äriplaani koostamine ega tarneahela juhtimine. See on hoopis hullumeelsusega sarnanev energia ja soov midagi korda saata.

Mida näitavad uuringud? Vaid ük  protsent ettevõtjatest usub, et kõrgharidus on nende ettevõtlikkust mõjutanud. Samas tervelt 61 protsenti arvab, et see on kaasasündinud mõtteviis ja tegutsemistahe. Ülejäänud ajendid oma ettevõtte asutamiseks on eelnev töökogemus ja eakaaslaste edu ettevõtjana.

Hullumeelsusele sarnanevale tegutsemistahtele on antud ka nimi. See on hüpomaania, mida iseloomustab nakkav energia, irratsionaalne enesekindlus ja elust suuremad ideed.

Geneetikauuringud on näidanud, et ettevõtlikkus ongi tegelikult geen, mis määrab nelja kriitilise oskuse olemasolu:

1. Inimeste tahe asutada oma ettevõte
2. Suutlikkus näha uusi võimalusi
3. Võime teenida endale ise raha
4. Ettevõtjalik ekstrovertsus

Kõik need oskused on geeniteadlaste hinnangul pärilikud.

Ettevõtluseks vajalikke oskuseid saab õpetada, kuid soov olla ettevõtja peab tulema inimesest endast. Näiteks 42 protsenti ettevõtjatest lõid esimese äri lapsepõlves ning 33 protsenti vanuses 18-30 aastat. Vaid 12 protsendi puhul ületas vanus 40.

Järeldus on teadlaste hinnangul ühene. Mõtteviis, et ettevõtluse õpetamine on hea investeering, on vale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles