Euribori langus kärpis keskmiselt laenumakselt 250 eurot aastas

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laen.
Laen. Foto: SCANPIX

Eile langes kuue kuu Euribor 1,158 protsendile ehk madalaimale tasemele alates 2010. aasta septembrist.

Võrreldes viimaste aastate kõrgtasemega mullu juuli lõpus on meie eluasemelaenude baasintress odavnenud pea­aegu kaks kolmandikku ehk 0,67 protsendipunkti. Suurpankade hinnangul on eluasemelaenude keskmine jääk Eestis umbes 37 000 eurot, mis tähendab, et kolmveerand aastaga on keskmine laenumakse vähenenud 250 eurot aastas ehk 20,8 eurot kuus.

Tuleb muidugi arvesse võtta, et sellised arvutused on tinglikud, sest uus baasintress fikseeritakse igale laenuvõtjale eraldi kaks korda aastas.

Paljuski sõltub Euribori edasine käekäik Euroopa Keskpanga rahapoliitilistest otsustest, eelkõige baasintressist. SEB eralaenude äriarendusjuht Triin Messimas ütles, et SEB ei oota praeguse baasintressi muutumist enne 2013. aasta jaanuari.
Danske Banki neljapäeval avaldatud raporti kohaselt võib keskpank jätta baasintressi praegusele tasemele 2014. aastani, mis võib tähendada eluasemelaenuvõtjatele kergendust ehk Euribori madalat taset veel vähemalt pool aastat, aga võib-olla isegi kauem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles