Kaupmeeste liit: alkoholi ostes ole valmis dokumendi küsimiseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol kaupluses.
Alkohol kaupluses. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Hoolimata sellest, et siseministeeriumi korraldatud kampaania alkoholi kättesaadavuse tõkestamiseks alaealistele lõppes eelmise nädalaga, jätkab kaupmeeste liit samal kursil ning kauplustes pööratakse jätkuvalt enam tähelepanu isikuttõendava dokumendi küsimisele.

«Kaupmeeste liit toetas igati siseministeeriumi kampaaniat alkoholi kättesaadavuse tõkestamiseks alaealistele. Samas oleme ka seda meelt, et sedalaadi kampaania võiks juurduda täiesti igapäevaseks ja endastmõistetavaks arusaamaks, et alaealised ja alkohol ei käi kokku. Sestap pööravad kaupmehed jätkuvalt rohkem tähelepanu isikuttõendava dokumendi küsimisele, välistamaks selliste võimaluste tekkimise,» lausus Eesti Kaupmeeste Liidu tegevdirektor Marika Merilai.

Marika Merilai sõnul näitas kaubandusettevõtetest saadud tagasiside, et kampaania kestel küsiti ostjatelt dokumente harjumuspärasest sagedamini. See võis põhjustada mõnikord väikeseid segadusi, sest dokumente ei kanta endaga kaasas. «Usun, et inimesed suhtuvad dokumendi küsimisse mõistvalt, sest keskmise täiskasvanud üksikostja arvestuses juhtub seda ilmselt harva kui üldse. Teisalt võib seda vaadata kui igaühe väikest panust ennetustöösse, mille tulemus võib olla olulisem, kui arvata oskame.»

Alaealistele alkoholi kättesaadavuse tõkestamise kampaania kaupluses näitas, et kuritarvituste arv oli väike, kus üritati  alkoholi osta ebaausate kavatsustega. «See on kokkuvõttes igati hea tulemus. Pilti ei rikkunud ka mõningad üksikjuhtumid – näiteks üritas üks noormees alkoholi ostes dokumendina esitada võltsitud üliõpilaspiletit. Kuid arvestades alkoholi liigtarbimise arvukaid juhtmeid Eestis ning sellega kaasnevaid õnnetusi, on rangema joone hoidmine ka kauplustes põhjendatud,» sõnas Marika Merilai.

Siseministeerium korraldas 5.-16. märtsini kampaania, mis keskendus alaealisele alkoholi kättesaadavuse tõkestamisele. Kampaania raames rõhutati kodanike vastutusele alaealisele alkoholi pakkumise ja ostmise tõkestamisel ning kutsuti nimetatud olukordi nähes üles inimesi sekkuma.

Eesti Kaupmeeste Liit on vabatahtlikkuse alusel ühinenud Eesti Vabariigis tegutsevate jae- ja hulgikaubandusettevõtete ühendus. Kaupmeeste liit on asutatud 1996. aastal eesmärgiga esindada ja kaitsta liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Kaupmeeste liitu kuulub 46 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles