Riik tegi elektrituru avanemise eel spetsiaalse veebilehe

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Riik valmistas elektrituru avanemise eel spetsiaalse veebilehe, mis annab teavet elektrituru konkurentsile avanemise kohta nii eesti kui vene keeles.


Riiklikult veebilehelt www.avatud2013.ee saab infot selle kohta, miks Eesti elektriturg täielikult konkurentsile avaneb ning mis selle muutusega 1. jaanuaril 2013 kaasneb. Samuti annab veebileht soovitusi, mille alusel elektrimüüjat ja hinnapaketti valida ning kuidas elektrienergiat säästa.

Veebileht täieneb pidevalt vastavalt elektrituru seaduse muudatuste menetlusele riigikogus ning selle alusel valmivatele rakendusaktidele, mis määratlevad turu avanemise ja elektrimüüja vahetamise detailid.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõuniku Rasmus Ruuda sõnul on riikliku veebilehe eesmärk anda elektrimüüjatest ning võrguettevõtetest sõltumatut teavet elektrituru avanemise kohta.

«Nii eesti- kui venekeelsele veebilehele on juba praegu lisatud peamised küsimused, mis elektritarbijatel 1. jaanuaril 2013 aset leidva turu avanemise kohta on tekkinud,» selgitas Ruuda. Kui mõni kodu- või äritarbija oma küsimusele vastust ei leia, saab lihtsa vormi kaudu lisainfot pärida.

Olenevalt küsimuse sisust koostavad sellele vastuse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Eleringi, konkurentsiameti või tarbijakaitseameti parimad asjatundjad ning vastus lisatakse mõlemas keeles uude veebi.

Elektritarbijate teavitamisel hakatakse kasutama elektrituru avanemise märki «Avatud 2013». Seda märki on kavas kasutada elektritarbijatele suunatud trükistes, reklaamides ja muudes teavitusmaterjalides, samuti teavitusüritusel. Avatud 2013 märgi võivad lisada oma infokandjatele ka elektrituru avanemise hea tahte leppega liitunud turuosalised.

Vastavalt Eesti ühinemislepingule Euroopa Liiduga avaneb 2013. aasta alguses elektriturg täies mahus kõikidele tarbijatele. Igaüks saab valida endale sobiva elektrimüüja ning hinnapaketi. Turu avanemine puudutab kolmandikku elektriarvest – elektrienergia hinda.

Kui tarbija elektrimüüjat ei vali, tagab talle elektri piirkonna võrguettevõtja nagu seni. Samas ei saa ka pärast 1. jaanuari 2013 valida võrguettevõtjat, kes elektrienergia koju või kontorisse toimetab: see jääb tarbijail samaks.

Elektrituru avanemine on eeltingimus Eesti integreerimiseks Euroopa ja Põhjamaade elektrisüsteemidega, mis tagab energiajulgeoleku ja sõltumatuse Venemaa elektrist. Ilma elektriturgu avamata pole võimalik luua piisavalt elektri välisühendusi ning tagada tänu investeeringutele erinevad elektritootmisvõimalused Eestis.

Euroopa Liidu elektriturg avanes täielikult 2007. aastal, Eestile anti liitumislepinguga üleminekuperiood kuni 2013. aasta 1. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles