Saamata jäänud palk viis treiali kannatuse katkemiseni

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Tallinna ettevõttes Pioneer pole pool aastat töötajatele palka makstud ning üks laenude tagasimaksmisega hädas olev treial üritas pühapäeval end tsehhis ära tappa.

Ööl vastu pühapäeva tulistas ettevõtte Pioneer 61-aastane treial Vladimir end isetehtud püstolist, ta jäi ellu ja on praegu haiglas, kirjutab venekeelne Postimees. Nii soovis mees tõmmata tähelepanu ettevõtte töötajate olukorrale, kes pole juulist saadik palka saanud.

Mõne aja eest võttis treial pangast 50 000 krooni laenu, et suvilat kõpitseda, aga kuna palka ei makstud, siis käis selle summa tagasimaksmine talle üle jõu. Mehe sõnul on tal saamata palka u 40 000 krooni, kuigi ta käib kogu aeg tööl.

Treiali sõnul viis ta panka paberid, mis tõestasid seda, et ta pole palka saanud, kuid see ei aidanud.

Pangalaenu tagasi maksmiseks laenas Vladimir teistelt inimestelt, kes nüüd nõuavad raha tagasi maksmist. Ta soovis laenu tagastamiseks kasutada ka pensioniosakuid, kuid pangast öeldi, et neid saab kasutada alles pärast 63-aastaseks saamist.

Vladimir rääkis, et kohtus laupäeva õhtul taas kord ühe võlausaldajaga ja palus ajapikendust, et olukorrast väljapääs leida.

Pärast kohtumist läks mees tühja tsehhi ja talle meenus, et autos on isetehtud püstol ning ta otsustas end maha lasta. Mees sai meelekohta haavata ning pärast toibumist helistas ise politseisse.

Kohale saabusid nii politsei kui kiirabi ning peahaavaga treial viidi haiglasse. Mehe suhtes on algatatud kriminaalmenetlus tulirelva ebaseadusliku käitlemise paragrahvi alusel.

Pioneer on võlgu nii töötajatele kui pangale

Vladimiri sõnul on ta Pioneeris töötanud kolm aastat ning kui teda sinna tööle kutsuti, lubati talle head palka ja seda ka esialgu maksti. Mingil hetkel hakkas aga ettevõtte olukord halvenema, tellimused kadusid, firma sattus võlgadesse ning töölistele palka ei makstud.

Kui 2007. aastal oli ettevõtte kasum 2,5 miljonit krooni, siis nüüd on ettevõttel ainuüksi maksuvõlgu ligi 1,3 miljonit. Lisaks ollakse võlgu pankadele, tarnijatele ja töötajatele. Swedbanki nõudmisel pandi müüki ettevõtte kinnistu Suur-Sõjamäel, kuid 60 miljoni eest sellele ostjat leida ei õnnestunud.

Sama murega seisavad silmitsi ka teised ettevõtte töötajad. Pioneerist lahkuda soovivad inimesed tahtsid töölepingu lõpetada tööandja poolse lepingutingimuste rikkumise või tootmis- või töökorralduses tehtud muudatuste tõttu, kuna siis oleks neil õigus nõuda kompensatsiooni ja võtta end tööturuametis arvele.

Kuid ettevõtte juht keeldus sellele taotlusele alla kirjutamast. Nagu kinnitavad töötajad, pakuti neile võimalust lahkuda omal soovil või jätkata tööd tehases. «Töövaidluskomisjon võtab küll meie kasuks otsuse vastu võtta, aga mis sellest kasu on,» kurtsid nad ajakirjanikule.

Ettevõtte juhilt Oleg Balabanovilt kommentaari saada ei õnnestunud, sest ta viibis sekretäri sõnul komandeeringus. Sekretäri kinnitusel jagab ettevõttes toimuva kohta kommentaare vaid Balabanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles