Näidiskodu pakub huvitavaid sisustusideid

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voogav ruum:
 kulgeb maja alumisel korrusel.
Voogav ruum: kulgeb maja alumisel korrusel. Foto: Krista Kõiv

Kui ühed ei kujuta ette, kuidas võiks keegi võõras nende kodu sisustada-kujundada, siis teised haaravad nn võtmed-kätte-variandist rõõmuga kinni, kolmandad aga käivad näidiskodudest lihtsalt ideid noppimas.

Näidiskodude tegemisel on nii meeldivad kui ka vähem meeldivad küljed, tõdeb sisekujundaja Kadi Kärtner, kelle loodud põhjamaist lahendust saab iga huviline Uuesalu elurajoonis uudistada-hinnata.

«Üpris raske on luua kodu, mis sobiks ühtviisi lastega perele, pensionil abielupaarile, seltsielu armastavale poissmehele kui ka  kodus töötavale raamatupidajale,» ütleb Kärtner.

«Teisalt on niisugust avalikku elamist isegi lihtsam teha, sest eelarve piires saan lasta  fantaasial lennata ja hiljem sihikindlalt oma plaane ellu viia, ilma et peaks igat sammu tellijaga kooskõlastama.

Kui ma teen kellelegi kodu, siis arutame pererahvaga valikud läbi ja vaeme ka pisiasjade häid ja halbu külgi, näiteks miks on väikeste lastega ja/või koeraga pere kodus otstarbekas kasutada ehedaid ja vastupidavaid materjale. Lõpuks, kui elamine on kujundatud, jäävad tellijad tavaliselt rahule.»

Tallinna piiril männimetsa rüpes puitmajadest koosnevat elurajooni arendava IBE Estonia OÜ tegevjuhi Ülle Kullöri sõnul soovisid nad, et näidiskodu kujundus arvestaks ümbritsevat keskkonda ja  harmoneeruks maja välisilmega, olles samas omanäoline ja erineks laialt levinud modernsest stiilist. Viimistluse ja sisustuse eelarve oli 15 000 eurot.

Sisekujundaja leidis, et etteantud tingimusi on kõige hõlpsam lahendada Skandinaavia stiilis. «Olen selle stiili suur austaja,» tunnistab Kärtner.

«Mulle meeldivad helged, valge puitlaudise, mahedate triibuliste tapeetide, puuvillatekstiilide, peeglite ja mõne vana mööbliesemega väärtustatud ruumid. Nagu nimigi ütleb, on Skandinaavia stiil alguse saanud Põhjamaade kodukujundusest, kus lisaks valgusele on alati rõhku pandud funktsionaalsusele.»

Mugav ja õdus

Uuesalu paarismaja kujundamist alustas Kärtner jõulunädalal, kui hoonesse olid püstitatud kipsist vaheseinad, plaaditud pesuruumid ning tehtud peamised elektri- ja kanalisatsioonitööd. Märtsi alguseks oli 120-ruutmeetrine näidiskodu kenasti valmis.

Heledasse esikusse siseneja pilgule avaneb vaade valgusküllasele, eri varjundites valge, helesinise, helerohelise ja vanaroosaga ilmestatud interjöörile.

«Eelistan looduslikke materjale: allergialiidu soovitatud värve, võimalusel pabertapeete, puitparketti jms,» räägib sisekujundaja. «Näidiskodus kasutasin elu näinud moega, vanutatud ja harjatud parketti, mille pinnalt ei paista kriimud välja – lastega ja koera pidavates peredes on need ju kerged tekkima.»

Voogava ruumi moodustavad trepihall ja poolsuletud köögiga elutuba.
«Paljudele meeldib, kui köök on pisut eraldi. Selles variandis on vaheseina äärde paigutatud kapitorni peidetud külmkapp ja praeahi. Akna all kulgeb suur töötasapind ja keset ruumi paikneb õlitatud tammega kaetud köögisaar,» selgitab Kärtner.

Köögisaare valmistasid firma Moons meistrimehed, köögikapid  tehti sisekujundaja kavandite järgi Idemas.

Helges elutoas on valdavalt valget värvi mööbel; tooni annavad kõrge vitriinkapp raamatute, kaunite anumate vms tarvis ja madalam, «tummade» ustega variant, kuhu on pandud televiisor.

«Kuna see kodu on nii hele, siis minu arvates rikub must televiisoriklots üldmuljet ja see tasub vahepeal silma alt ära panna. Muidugi toimib selline variant nende puhul, kes pole telekaohvrid,» muigab Kärtner.

Ikeast ostetud valge diivani puuvillased katted saab ära võtta ja   pesumasinas puhtaks pesta, tänu sellele sobivad need hästi ka lastega ja lemmikloomadega kodudesse.

Palju võimalusi

Teise korruse kolm tuba annavad vastavalt pere vajadustele võimaluse seada sisse maga­mistoa(d), kabineti ja külalistetoa või hoopis laste  mängu- ja õppimisruumi. Ülemisel korrusel asub ka vannituba, alumisel aga Soome saun.

Näidismajast leiab uue kodu otsija, samuti niisama sisustamishuviline kindlasti ideid, sest kõik on puust ette tehtud ja punaseks värvitud: mis on moes, milliseid materjale on kõige kindlam omavahel siduda jne. See on nagu killuke soomlaste elamumessilt, mida eestlasedki meelsasti külastavad. Igal juhul laiendab selline esitlus silmaringi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles