Täna tähistatakse ülemaailmset veepäeva

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi
Vesi Foto: SCANPIX

Täna tähistatakse iga-aastast rahvusvahelist veepäeva, et pöörata tähelepanu olulistele veeprobleemidele maailmas. Seekord keskendub veepäev veele ning toiduga kindlustatusele.
 

«Selleks, et oleks piisavalt toitu, tuleb kaitsta ka vett. Maailma rahvastik kasvab ning aastaks 2050 tuleb tänasega võrreldes toota ligikaudu 70 protsenti rohkem toitu, see nõuab ka rohkem puhast vett toidu tootmiseks. Veevaru on aga piiratud, seda ei jätku ning selle kvaliteeti halvendab reostus,» selgitas Keskkonnaministeeriumi veeosakonna peaspetsialist Rene Reisner.

Reisneri sõnul on vee ja toiduga seotud probleemid kõige kriitilisemad arenevates riikides. «Tulenevalt põuast või vee puudusest vett ei jätku, seetõttu pole võimalik toitu toota ega ka toitu valmistada,» märkis ta. Eelmisel sajandil põhjustasid põuad rohkem surmasid kui ükski muu looduslik katastroof. Arenenud riikides ohustab toiduvarusid eeskätt vee reostamine, kliima muutumine ning toidu liigne raiskamine. Keskmiselt kolmandik toidust läheb pidevalt raisku.

«Kuigi Eestis otseselt veepuudust ei ole, on vee ja toiduga kindlustatus oluline eeskätt põllumajanduse ning toiduainetööstuse jaoks,» ütles Reisner. «Pikad põuaperioodid või üleujutused võivad kahjustada näiteks teraviljasaaki ning toidu tootmiseks kasutatav vesi halvendada toidu kvaliteeti või tõsta toidu hinda. Samuti ohustab kõikides riikides vett inimeste toitumisharjumuste muutumine, näiteks üha kasvav liha tarbimine toob endaga kaasa ka suureneva veekasutuse, sest ainuüksi ühe kilogrammi loomaliha tootmiseks kulutatakse ära ligikaudu 15 000 liitrit vett,» täpsustas ta.

Vee ja toiduvarude piisavuse tagamiseks tuleb tõhustada vee kasutamist ning vältida toidu raisku minemist. Toidu tootmisel ja valmistamisel tuleb rakendada uudseid tehnoloogiaid, et vett kokku hoida ning võimalusel võtta kasutusel olnud vesi uuesti kasutusele. Samuti tuleb muuta inimeste toitumis- ning käitumisharjumusi toidu raiskamise vähendamiseks. Ainuüksi toidujäätmete ning –kadude vähendamine peaaegu poole võrra aitaks igal aastal terves maailmas säästa 1350 kuupkilomeetrit vett.

Ülemaailmset veepäeva tähistatakse ÜRO eestvedamisel 19. korda. Varasematel aastatel on veepäeval räägitud muuhulgas ka veest ja loodusõnnetustest, tulevikust, naiste õiguste kaitsest, veekvaliteedest ja linnade arengust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles