Ökokana muneb kaks korda vähem mune

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muna.
Muna. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Ökokana ja puurikana elu erineb kardinaalselt - ökokana munemisperiood on pikem, aga tootlikkus väiksem. Puurikana on aretatud kiireks ja munemisaeg on alla aasta.

Kaubamaja toidumaailma juhataja sõnul on ökomunade ja puurikanamunade hinnavahe veidi üle euro. Ökomune eriti laialdaselt saada ei ole, suurematest poekettidest ostavad seda sisse Tartu ja Tallinna kaubamaja ning Solarise toidupood. «Praegu oleme meie ainus [ökomunade] pakendaja, ei ole see kogus üldsegi suur. Hinnad tulid järgi, me panime sellise, nagu me vähegi välja tuleme. Aga nüüd tuleb puurikanamuna ju [hinnas] järgi,» selgitas Kitsevälja talu perenaine.

Munejaid kanu on talus tuhat, kes päevas munevad 500 muna. See on võrreldes puurikanaga vähe - pea kaks korda vähem. 

Seoses munadefitsiidiga on nõudlus perenaise sõnul suurem. «Aga meil ei ole ju pakkuda rohkem,» selgitas perenaine. «Aga me ei suuda munevust suurendada. Meil on ju kanu, kes üle aasta munevad, aga puurikanad tõuaretuse tõttu munevad enamasti ainult kaheksa-kümme kuud.»

Ökomunade karbil oleva info kohaselt on mahepõllumajanduslikult peetavatel kanadel aastaringselt võimalus olla vabalt karjaaedikus koos kukkedega. Karbil on ka ökomärgised.

«Meil on analüüsid tehtud – nende järgi ei olnud Tallegil ja meie munal väga suurt vahet. Aga kui kanade seisukohast võtta, siis puurikana on ju restpõranda peal. Ta sööb seda, mis talle täpselt sinna moldi antakse ja kui ta mingit sõnnikut sööb, siis tuleb tal kõhulahtisus ning ta immuunsus on puudulik. Aga see kana, kes õues käib, temal on immuunsus olemas,» arvab taluperenaine. «Ma endamisi mõtlen, et ehk see on see, mida uuringutega ei anna välja tuua.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles