Kuidas õigesti lõket teha?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka kevadisel prahipõletamisel tuleb reegleid järgida.
Ka kevadisel prahipõletamisel tuleb reegleid järgida. Foto: Margus Ansu

Ilmad muutuvad järjest kevadisemaks. Päästeamet annab nõu, mida tuleb jälgida lõkke tegemisel.


• Enne lõkke tegemist tuleks uurida kohaliku omavalitsuse õigusakte - tiheasustusalal võib olla keelatud lõket teha või siis on ette kirjutatud, mida lõkkes põletada tohib.

• Lõket tohib teha mittesüttival pinnal, seda ei jäeta kunagi järelevalveta ja alati tuleb käepärast hoida ämber veega, aiavoolik või tulekustuti.

• Alla ühemeetrise läbimõõduga lõke peab paiknema vähemalt kümne meetri kaugusel hoonetest ja metsast.

• Üle ühemeetrise läbimõõduga lõke peab paiknema vähemalt 20 meetri kaugusel hoonetest ja metsast.

• Üle kolmemeetrise läbimõõduga lõkke tegemiseks on tarvis juba kohaliku omavalitsuse luba.

• Lõkkeaseme või grilli ümbrus tuleb hoida poole meetri ulatuses puhas süttivast materjalist, et lahtine leek, kõrge temperatuur või sädemed seda ei süütaks.

• Lõket tehakse tuulevaikse ilmaga.

• Lahtist tuld ei jäeta kunagi järelevalveta, sel kas lastakse lõpuni põleda, kustutatakse veega või summutatakse näiteks liivaga.

• Enne tule tegemist tuleb kuiv lõkkekoht ja selle ümbrus veega märjaks kasta.

• Lõkkekoht tuleb piirata kivide või pinnasevalliga.

• Grillimisel tuleb grill paigutada tasasele pinnale hoonest eemale.

• Lahtise leegiga (ehk puudega) võib grillida hoonest vähemalt viie meetri kaugusel. Söega võib grillida hoonest vähemalt kahe meetri kaugusel. Rõdul grillida on keelatud!

Allikas: päästeamet
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles