Internet ja digitelevisioon jõudsid 3000 maapiirkonna pere ja ettevõtteni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elion
Elion Foto: Raigo Pajula

Projekti Estwin raames valmis eelmise aasta lõpuks 1100 km pikkuses maapiirkondi ühendavat valguskaablivõrku. Elioni ja EstWini koostöö tulemusena saavad enam kui 3000 perekonda ja ettevõtet nüüdsest kasutada kiiret internetti ja vaadata digitelevisiooni.

Estwini valguskaablite abil uuendas Elion enam kui 50 piirkonna võrgusõlmed. Enamik nende piirkondade elanikest ei saanud varem kasutada kaabli teel levivat kiiret internetti ja vaadata digitelevisiooni. 50 võrgusõlme rajamisse või uuendamisse kulutas Elion eelmisel aastal rohkem kui 1,5 miljonit eurot.

Elioni tehnoloogiadirektori Kalev Reiljani sõnul saavad maapiirkondade elanikud Estwini ja teenusepakkujate koostööst suurt kasu. «Kiire internet on nagu kiirtee – see võimaldab olla ühenduses nii lähedaste, klientide kui ka koostööpartneritega. Olulised asjaajamised saab ära teha internetis, alati ei pea sellepärast pealinna või maakonnakeskusesse sõitma,» lisas Reiljan.

Kõige mahukam töö tehti möödunud aastal Antslas ja selle lähistel. Tegemist oli kuni eelmise aasta augustini viimase linnaga Eestis, kus ei saanud vaadata nüüdisaegset digiteletelevisiooni ja kasutada kiiret kaabli teel levivat internetti. Augustis loodi Estwini raames Antslasse valguskaablivõrk, mille järel viis Elion kiire interneti nii perede kui ka ettevõteteni, investeerides sellesse piirkonda rohkem kui 200 000 eurot. Näiteks said kiire internetiühenduse koolid ja 200 töökohaga mööblitootja Antsla Inno, Antsla Tarbijate Ühistu jt.

2011. aastal ühendas Elion kõige rohkem uusi piirkondi kiire interneti võrguga Järvamaal (uuendati 12 asula võrgusõlmed), Läänemaal (8), Võrumaal (8) ja Valgamaal (6).

2012. aastal plaanib Eesti Lairiba SA rajada 1300 km pikkuses valguskaabli võrku. Sealt edasi ehitavad teenusepakkujad juba ise konkurentsi tingimustes juurdepääsuvõrgu interneti inimesteni viimiseks. 2012. aastal toimuvad mahukamad tööd Viljandimaal (16 asula võrgusõlmed), Võrumaal (8), Harjumaal (7) ja Raplamaal (7). Kokku plaanib Elion kaasajastada kiire interneti võrke vähemalt 60 maa-asulas, investeerides üle 2 miljoni euro.

Projekti Estwin eesmärgiks on rajada 2015. aastaks valguskaabli võrk, mis jõuab kõikide asulateni Eestis. Selle tulemusena peavad 98 protsenti majapidamistest, ettevõtetest ja asutusest olema võrgule lähemal kui 1,5 km. Projekti juhib Eesti Lairiba SA, kes  paigaldab oma eesmärgi saavutamiseks aastatel 2010-2015 üle 6000 km optilisi kaableid ning loob üle 1400 võrguühenduskoha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles