Estonian Air otsustas Peeter Rebasele siiski hüvitist maksta

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Rebasel õnnestus panna rahvuslikku lennukompaniid oma meelt muutma.
Peeter Rebasel õnnestus panna rahvuslikku lennukompaniid oma meelt muutma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hoolimata Rootsi tarbijakaitseameti ettekirjutusest ligi aasta aega hüvitise maksmisest keeldunud Estonian Air muutis esmaspäeval meelt ja teatas, et hüvitab meelelahutusärimees Peeter Rebasele lennu ärajäämisest tekkinud kahju.

Rebase sõnul teatas Estonian Air talle esmaspäeval, et ettevõte on teinud uue otsuse ja kompenseerib lennu hilinemisega seotud kahju. «Postimehel on tugevam jõud kui tarbijakaitsel,» lisas ta, viidates eelmisel nädalal ilmunud leheloole, kus see vaidlus hüvitise üle avalikkuse ette tuli.

Rebase sõnul helistas talle eile Estonian Airi nõukogu esimees Joakim Helenius, kes vabandas tekkinud olukorra ees. «Ta viitas sellele, et see intsident ja otsus sündis eelmise juhtkonna ajal, kui ei tema ega Tero Taskila (Estonian Airi juht – toim) polnud juhid ning nende selge prioriteet ja suund on see, et ettevõte peab korrektselt oma klientidega käituma,» meenutas Rebane eilset telefonivestlust.

Rebast kutsuti reisijate esindajana ühiskomisjoni

Ka tegi Helenius eile ärimehele ettepaneku osaleda töörühmas, mis aitaks lennufirma protseduure ja kahjude käsitlemise reegleid tulevikus reisijate jaoks paremaks teha.

«Seda ma talle kinnitasin, et ma heameelega panustan oma aega, et sellised situatsioonid ei korduks,» kinnitas Rebane.

Ta lisas, et annab lennufirmale heameelega lugeda Euroopa Kohtu lahendeid, et ka ettevõte teaks, milliseid juhtumeid seaduse mõistes tõlgendatakse eriolukordadeks.

«Kõige olulisem fakt on see, et lennukite igapäevasest käitlemisest tekkivad tehnilised rikked ei ole selle seaduse mõistes eriolukorrad, see on selle ettevõtte äririsk. See sõltub palju sellest, kui palju ettevõte panustab tehnohooldusse, kui vanad või uued lennukid,» rõhutas Rebane ja lisas, et sellistel puhkudel on ka Euroopa Kohus öelnud, et tavalise tehnilise rikke puhul vastutab lennufirma.

Lennufirma peab seadust kahetimõistetavaks

Estonian Airi pressiesindaja Ilona Eskelineni sõnul tahab lennufirma moodustada töögrupi, kuhu kaasatakse tarbijakaitseameti, lennufirma ja klientide esindajana Peeter Rebane ning mis peaks esimest korda kogunema järgmisel nädalal.

«Kuna tänases majandusruumis olevad seadused ei ole üheselt tõlgendatavad ja ennetamaks sarnaseid olukordi (eriarvamuste lahendamine), oleme teinud Peeter Rebasele ettepaneku istuda koos ühise laua taha, et teha koos asjad paremaks,» kinnitas lennufirma esindaja.

Küsimuse peale, kui suur roll oli lennufirma meelemuutuses selles, et pretensiooni esitaja oli avalikkuses tuntud inimene, ütles Eskelinen, et «küsimus pole avalikkusele tuntud või tundmatus inimeses, vaid tema soovis sel teemal kaasa rääkida ja asju paremaks muuta.»

Rääkides Peeter Rebasele väljamakstavast hüvitisest, sõnas pressiesindaja, et vastav otsus tehti eile ja nagu seadus ette näeb, siis seitsme päeva jooksul tehakse ka vastav väljamakse.

Vaidlus sai alguse enam kui aasta tagasi

Estonian Airi ja Peeter Rebase vaheline vaidlus sai alguse enam kui aasta tagasi, kui ärimees soovis Stockholmist koju Tallinna sõita. Alguses teatati, et lend hilineb, mitmetunnise ootamise järel jäeti see üldse ära, viidates ootamatutele turvaprobleemidele.

Iganädalase lendajana oskas Rebane küsida toidu- ja joogivautšereid, mida lennufirma ise ei pakkunud. «Keegi ei vaevunud isegi vabandama,» nentis ettevõtja.

Rebane esitas Estonian Airile 250-eurose kahjunõude. Lennufirma avaldas küll kahetsust, et pidi lennu tühistama ja palus ebamugavuste pärast vabandust, kuid polnud nõus reisijale hüvitist maksma. Seejärel pöördus mees tarbijakaitseameti poole, kes edastas selle Rootsi kolleegidele, kuna intsident leidis aset seal.

Rootsi üldine tarbijakaebuste komisjon saatis oma otsuse Rebasele mõne nädala eest ja kinnitas, et mehe taotlus on põhjendatud ja lennufirma peab hüvitist maksma. Seepeale lubas meelelahutusärimees kohtusse pöörduda.

Veel eelmisel reedel kinnitas Estonian Airi kliendisuhete juht Martin Kaerlepp, et Rootsi tarbijakaitse otsus on kõigest soovituslik ning lubas Peeter Rebase küsitud summa välja maksta juhul, kui nad kohtulahingu kaotavad.

«Mis mulle kogu selle loo juures halva maitse suhu jättis, oli see, et tegelikult ju tavakodanik ei saa pöörduda kohtusse, sest see on nii kallis lõbu,» rääkis Rebane täna.

Ta lisas, et talle jäi vägisi tunne, et Estonian Airi senine poliitika oligi Euroopa Kohtu lahendite eiramine. « Teame, et teised lennufirmad kompenseerivad ja järgivad seda, aga kuna nagunii keegi kohtusse ei lähe, seega ütleme ei. Tuleb tarbijakaitse otsus, sülitame selle peale ja ütleme endiselt ei. Vaatame, kas keegi läheb kohtusse või mitte. Vähemalt eilseni oli selline tunne,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles