Kuidas maailma suurimaid varandusi juhitakse

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: SCANPIX

Suured varandused on tavaliselt ettevõtjate pärusmaa. Kuid kas raha jääb perekonda või on tehnoloogiasektori miljardärid reegleid muutnud? 

Forbes Insight analüüsib, kas ja kuidas miljardärid pereliikmeid juhtimisse kaasavad.
Forbes Insight analüüsib, kas ja kuidas miljardärid pereliikmeid juhtimisse kaasavad, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb,
 

Uuringu aluseks on maailma 1253 suurimat varandust (vähemalt miljard dollarit) 12 riigis. Eesmärgiks on aru saada, kuidas ja millise juhtimismudeliga raha või varandust juhitakse. Kas pereliikmed on kaasatud või mitte?

 

 

Peamised järeldused on järgnevad:

Pereliikmete osalus juhtimisel (defineeritud vähemalt ühe sugulasega) võrreldes individuaalse/professionaalse juhtimismudeliga jaguneb pooleks. Vastavad protsendid on 42 ja 58 üksi juhtimise kasuks.

Arenenud riikides on pere poolt juhitud varandusi rohkem kui arenevates riikides. Kuid erinevused on väiksed, mis tõestab, et arenenud riigid pole sugugi stagneerunud. Enamus varandustest globaalselt on loodud esimese põlvkonna ettevõtja poolt.

Pereliikmete osalus juhtimises on regiooniti oluliselt erinev. Ülemises otsas on India (73 protsenti), Prantsusmaa (64 protsenti) ja Lähis-Ida (62 protsenti). Individuaalne juhtimismudel toimib Venemaal (19 protsenti), UK-s (25 protsenti) ja Hiinas (33 protsenti).

Tehnoloogiasektori miljardärid on teistsugused. Nende varandused pole päritud ning nad on oluliselt nooremad. Mitmed neist on ka avalikult kinnitanud, et ei päranda oma varandust lastele.

Üksi juhitud varandused kasvavad kiiremini. Kolme aasta keskmisena kasvasid individuaalselt juhitud varandused 9 protsenti võrreldes kollektiivse mudeli 4 protsendiga. Üksi juhtimine ei tähenda ise kõige tegemist, vaid professionaalset managementi.

Enamus suuri varandusi on siiski esimese põlvkonna ehk ettevõtja käes. Maailma suurim protsent päritud varandusega miljardäre tuleb Saksamaalt – 35 protsenti. Vastandiks on Suurbritannia, kus ise loodud/esimese põlvkonna miljardäride osakaal on 81 protsenti. See jääb alla vaid Venemaale 100 protsendile ning Hiinale 83 protsendile.

Eraldi märkimist väärib, et Hiinas on naiste osakaal miljardäride hulgas märkimisväärselt suur, mille põhjuseks peetakse kommunistlikku töökultust. Ning Hong Kongis ja Singapuris investeeritakse konservatiivselt ning varandus jaotatakse mitme varahalduri vahel.

Selget vastust küsimusele – kumb on parem, kas perekeskne või professionaalne juhtimine – uuring ei anna. Pärilikkuse ja keskkonna mõju hinnataksegi suhtega 50/50.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles