Üks küsimus: kas töötajal on õigus nõuda vanu palgalehti

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse. Seekord on teemaks tööandjalt vanade palgalehtede nõudmine.


Küsimus

Kas mul on õigus tööandja raamatupidajalt saada kuni kolme aasta vanused palgalehed? Nende alusel saab tagasi osa töötasu, mis on saamata jäänud, aga pole enam kõiki lehti alles ja töötajad, kes on küsimas käinud, nendele pole antud. Kas seaduses on mõni paragrahv, millele viidates võiksin enda palgalehti nõuda?

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Heli Ojavee

Teatiseid töötasu kohta on võimalik tööandjalt küsida tuginedes töölepingu seaduse § 28 lõige 2 punktile 12, mille kohaselt on töötajal õigus nõuda teatist, mis sisaldab andmeid talle arvutatud ja makstud või maksmisele kuuluva töötasu kohta.

Töötajal on õigus küsida andmeid keskmise töötasu arvutamise ja igakuise töötasu kohta sõltumata sellest, kas makstakse ajaühiku (kuutöötasu) või töösoorituse eest (tükitöö), samuti on õigus küsida infot töötaja lisatasude, preemiate jms kohta.

Töölepingu seadus ei sätesta üksnes töösuhte ajal teatiste ja andmete andmist töötajale. Kuna sellist piirangut pole seatud, seega pole tööandjal alust keeldumiseks.

Soovitav on vastav nõue tööandjale esitada kirjalikult või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis st e-posti või faksi teel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles