Inimesed hinnatõusust: sööma ju peab!

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Jakobsoni mõjutab kõige rohkem ravimite hinnatõus.
Tiiu Jakobsoni mõjutab kõige rohkem ravimite hinnatõus. Foto: Liis Treimann

Tarbija24 käis Keskturul, Tondi Selveris ja Neste tanklas ja uuris, kuidas inimesi mõjutab hinnatõus.

Ille on positiivse eluhoiakuga – teatab, et üksikute toiduainete hinnad silma ei hakka – küll aga näeb ta hinnatõusu kassatšekil. «Nii 30 rotsenti on tõusnud küll! Aga sellepärast ei jäta ju toitu ostmata,» sõnab proua krapsakalt. Ta nendib, et tegelikult peaks jälgima hindu juba praegu. «Aga kui veel 10-20 protsenti tõusevad, siis hakkan vaatama. Täpselt!»

Ille nendib, et temal kui üksi elaval vanainimesel on ehk lihtsam. «Aga peredel - neil võib küll raske olla. Eriti kui peres on suur lihasööja.»

Toomas teatab rahulikult, et hinnad on ju tõusnud küll, aga ega ta seepärast nälga jää.

«Ma enne ei vaadanud hindu. Üldse ei vaadanud! Aga kui kaks asja on kõrvuti, siis nüüd ikka võtan odavama,» kinnitas mees.

Bensiini hind on tema sõnul küll valusam, kuid seda ostmata jätta ka ei saa: «Kodu on 50 kilomeetri kaugusel Tallinnast, tööl peab käima!» rääkis mees.

Liina teatab rõõmsalt, et ta ei hooli sellest teemast ja üleüldse ei ole tal selleteemalist arvamustki. Üleüldse halavad inimesed hinnatõusu-teemal liiga palju.

«Ei saa ju söömata olla,» tõdeb siilisoenguga neiu.

«Üksikute asjadega seoses tekib küll küsimus, et miks nii kallis – piimad, leivad,» sõnas Liinaga koos Selveris sisseoste teinud Aivar.

«Üldse pole mõjutanud!» teatab Kirsti särasilmselt. Naise sõnul ei ole avaldanud mõju ei toidu- ega bensiinihind.

«Hinnatõus – hohooo – kindlasti läheb rohkem raha,» sõnab Margus Talv. «Järelikult tuleb rohkem raha ka teha!» Talv teatab, et ta ei saa ju igat senti lugeda: «Tuleb niimoodi teeninda, et ma tunneks, et ma oleks millestki ilma jäänud!» Samas nendib mees, et igasuguseid sõite ta küll ette ei võta – ei ole nii, et võtad ette sõidu Riiga, lihtsalt niisama. Bensiilnie kulutab ettevõtjast mees 150 eurot kuus.
«Aga sõidan ikka edasi. Sõita on vaja!»

«Mulle need hinnad sobivad,» ütleb Olga. Ta ei vaata ei hinnasilte ega jälgi, kui suur osa pere-eelarvest läheb toidu peale. Samas kasutab Olga sageli ära allahindluskampaaniaid.

«Väga palju mõjutab!» teatas Kristiina, kes tuli poodi pisipoja Kristoferiga. Toidukorvi sisu on tema hinnangul tõusnud vähemalt kaks korda: «Kui varem ostsin 300 krooni eest palju asju, siis nüüd ei saa neist pooligi.» Ka tema kasutab ära allahindluskampaaniaid: «Eriti lastetooteid – mähkmeid, püreesid, beebitoite.» Allahindlusi jälgib Kristiina iga päev. Oma ostud sooritab Rimis, Selveris ja Prismas – Maximas ei mahu lapsevankriga lihtsalt riiulite vahele.

Tiiu Jakobsoni mõjutab eelkõige ravimite hinnatõus – ravimid võtavad eelarvest märkimisväärse osa. «Hindu jälgin. Hinnatõusu on märgata küll,» sõnas naine. «Kui on kaks pensionäri koos, siis saab veel hakkama, üksi oleks küll päris raske...» Hinnatõusuga seoses on naine vähem ostma hakanud.

«Sööma ju peab!» leiab Jakobson.

Vahel käib naine turul abis - ka sealt tuleb pisut lisa.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles