Mida on vaja kodus küüliku kasvatamiseks?

Eger Ninn
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küülik
Küülik Foto: Sille Annuk

Kõigepealt tuleb välja mõelda, kuhu küüliku puur asetada. Tuleb arvestada sellega, et see pisikene küülik on sinu tulevane perekonnaliige. Ta tahab olla koos sinuga, aga samas tahab vahel olla ka omaette. Koht kuhu puuri asetad, peab võimaldama mõlemat.


Puur
Puure on mitmes erinevas mõõdus ja võimalustega. Puuri võib osta nii poest kui meisterdada ise. Isetegemisel lase fantaasial lennata ja tee see nii kõrge ja mitmekorruseline puur, kui elamine võimaldab. Maal elades võib puuri loomulikult teha õue, sest küülikud eelistavad tubasele olemisele värsket õhku.

Joogipudel
Soovitav on võtta vähemalt pooleliitrine pudel. Väiksem pudel saab kiiresti tühjaks ja kui oled pika päeva kodust eemal, võib hoolimata hommikusest pudelitäitmisest jook otsa saada ning lemmik jääb janusse. Vesi peab pudelis olemas olema kogu aeg.

Söödanõu
Nõu peab olema raske, soovitavalt savist või raskemetallist. Kui nõu on kerge, kipub küülik seda mööda puuri ringi loopima.

Heinarest
See on reeglina poest ostetud puuriga kaasas. Samas on soovitav lisaks osta pisike metallist salati- või heinapall, mille saab riputada puuri. See annab küülikule tegevust ning töötab hästi mänguasjana.

WC-nurk
Reeglina teeb küülik on hädad kõik ühte nurka ja kui on olemas spetsiaalne alus, on looma lihtne seda kasutama treenida. Osadel puuridel on see juba kaasas.

Saepuru
Saepuru on vaja panna puuri põhja ja looma WCsse.

Hein
Küülikule peab andma heina iga päev. Kui sul on võimalus heina tuua maalt, saab seda sealt, kui aga mitte, tuleb hein poest osta.

Täisväärtuslik jõusööt
Ka jõusööta tuleb loomale anda iga päev. Konsulteerides kasvatajaga, kellelt looma ostsid, leiad oma lemmiku jaoks kõige sobivama toidu. Reeglina annab kasvataja kaasa mingi koguse sööta, millega on loom juba harjunud. Kui lähed üle teisele söödale, on seda hea kasutada kahe sööda kokkusegamiseks, et üleminekuperiood oleks lihtsam.

Mänguasi
Küülikule on soovitav osta paar mänguasja, mida siis aegajalt vahetada, et need üksluiseks ei muutuks. Mänguasjadeks sobivad tugevad kummist pallid või paar kõrisevat mänguasja. Meeles tuleb pidada ka seda, et kõrisevatel mänguasjadel peavad olema kõrinateks looduslikud esemed nagu herned.

Mänguasja võib ka ise teha. Selleks sobivad ideaalselt tühjad WC/majapidamispaberi rullid, mille saab täita heinaga. Tühja limonaadipudeli sisse saab panna kuivatatud herneid või ube. Jõupaberist kotikese sisse võib panna kuivatatud puuvilju, õunalaaste, aprikoositükke, paar rosinat, mõne pähkli ja siis naturaalse värvimata niinega kinni siduda. Küülikul on jupp aega tegemist, et maiustused kotist kätte saada. Sellist maiustusekotti võiks anda kord paari nädala tagant.

Küünetangid
Aeg-ajalt tuleb küülikul küüsi lõigata. Kui ise ei saa või ei soovi seda teha, leiad abi loomaarstilt.

Kamm/hari
Kuna küülik vahetab aastas kaks korda karva, on soovitav teda karvavahetusperioodil kammida. Selleks sobivad kõik lemmikloomadele mõeldud harjad.


Allikas: foxyrabbits.eu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles