EP on vastu diislikütuse maksusoodustuse kaotamisele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis toodetud biodiisel.
Eestis toodetud biodiisel. Foto: Peeter Langovits

Neutraalsuse põhimõtet ei tohi rakendada selleks, et võtta diislikütuselt maksustamiseelis bensiiniga võrreldes, rõhutas enamus Euroopa Parlamendi saadikuid täna toimunud hääletusel energia maksustamise reformi puudutava ettepaneku üle.


Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt peaks diislikütuse maksustamise soodustus, mis kehtib enamikus riikides, järk-järgult kaduma.

Mittesiduv EP seisukoht, mis võeti vastu 374 poolt, 217 vastu ja 73 erapooletu häälega, on soovituslik Ministrite Nõukogule, kes peab kõikide muudatuste osas ühehäälselt otsustama.

EP raportöör Astrid Lulling (EPP, LU) toetas kliimamuutuste vastu võitlemisega seotud ettepaneku eesmärki, kuid oli vastu nn maksuneutraalsusele, kuna see viiks diislikütuse hinnatõusule.

Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt peavad energia maksud koosnema kahest osast: esimene, mis puudutab kitsalt CO2 emissiooni ja teine, mis võtab arvesse energiaallika energiasisaldust.

Eesmärk on võidelda kliimamuutustega, õhutada taastuvenergia kasutamist ning toetada tehnoloogilisi muudatusi ja investeeringuid rohelisse majandusse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles