Saadjärve piirkond

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tartumaa Turism

Saadjärv on Vooremaa järvedest lõunapoolseim, suurim ja kalarikkaim. Saadjärve põhjakaldal on võimalik näha  renoveeritud peahoonega Saadjärve mõisa (58°32'3''N 26°41'39''E). 

Saadjärve lõunakaldal Äksi külas asub aga Saadjärve looduskeskus (www.looduskool.tartuvv.ee). Samas hoones asub Soomepoiste tubamuuseum (58°31'30''N 26°40'36''E). Siin hoitakse mälestust Soomes ja hiljem Eestis võidelnud eestlastest II maailmasõja ajal.  Saadjärve kaldal Äksi külas asub  Saadjärve jahtklubi (www.saadjarvejahtklubi.ee). Siit saab minna järveveele lõbusõidujahi või parvega, käia suplemas ja saunas. 

Jääaeg jõuab peagi Tartumaale

Kus elasid Euroopa viimased mammutid? Millised on jääaja jäljed Eestimaa looduses ja pärandkultuuris? Kas maailm liigub uue jääaja suunas või jätkub pöördumatu kliima soojenemine?

Kui suur on sinu ökoloogiline jalajälg ja milline on see võrreldes jääaegse küti omaga?

Nendele küsimustele aitab vastuseid leida Jääaja keskus. Tegemist on unikaalse ning omanäolise turismiobjektiga – keskkonnaharidus- ja külastuskeskusega, mis pakub enam kui 2200 ruutmeetrisel ekspositsioonipinnal elamuslikku osasaamist  loodusest, pärandkultuurist ja keskkonnatemaatikast.

 Jääaja keskuse ekspositsiooni annab külastajale elamuslikult ja kogemuslikult ülevaate:

·         jääaegade tekkepõhjustest ja mõjust Maa, Eesti ja Vooremaa pinnamoele ning elustikule laiema geokronoloogilise skaala  ja Universumi evolutsiooni taustal;

·         Eesti looduse ja inimasustuse arenguloost pärast viimast jääaega;

·         kliimamuutuste põhjustest ja nende uurimisest.

Avastamisrõõmu ja mitmekesist tegevust jagub igas eas huvilistele. Ekspositsiooniga on võimalik tutvuda nii iseseisvalt kui ka juhendatud hariduslike ja meelelahutuslike programmidena.

Keskus avatakse külastajatele juulis 2012 (www.jääajakeskus.ee)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles