Elva puhkepiirkond

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tartumaa Turism

Elva külje all Lukes asub Luke mõisapark (58°14'32''N 26°34'35''E). Mõisapargi kärnerimajas asub külastuskeskus, kohvik ja mõisa ajalugu tutvustav näitus. Nädalavahetustel korraldatakse siin etendusi, perepäevi ning kontserte. 

Lukest Elva poole liikudes jääb teele Tõravere Observatoorium (58°15'55''N 26°27'58''E). Alates septembrist võib siin ettetellimisel näha Põhjamaade suurimat reflektoriga teleskoopi ja teha giidiga ringkäigu observatooriumis.

Väikelinn Elva on alguse saanud tänu raudtee ehitamisele pisut rohkem kui sada aastat tagasi. Siinseks domineerivaks elemendiks on raudteejaam, kus praegu asub Elva Matkakeskus (58°13'28''N 26°25'18''E). Matkakeskuses tutvustatakse Elva ajalugu ja piirkonna huviväärsusi ning jagatakse turismiinfot.  Matkakeskuse tagant saab alguse ka Väike väerada, kus saab imetleda erinevaid puuskulptuure.

Hellenurmes, Elva jõe paisjärve ääres endises Tartu kihekonnas nüüdseks aga Valgamaal, seisab 132-aastane mõisnike Middendorffide ehitatud vesiveski (58°8'13''N 26°23'11''E).  Endiselt vee jõul töötava veski neljal korrusel saab näha, katsuda, tunda, maitsta, kuidas ja mis valmib viljaterast.

Elva külje alla jääva Vapramäe matkaraja Jääajast püsinud pinnareljeef, maalise Elva jõega ning mägine ja järvederikas Vellavere, pakuvad lummavaid vaateid ümbruskonnale. Elva-Vitipalu maastikukaitseala matkaradadelt (58°11'59''N 26°26'33''E) leiate vaatetorni, nõiamaja ning veel kümneid huvitavaid avastamist väärt paiku.

Tartumaa Tervisespordikeskuses (58°12'23''N 26°25'30''E) on võimalik harrastada mitmeid erinevaid spordialasid ning sealses lasketiiirus on võimalik kätt proovida nii laser-, õhk-, sport- kui ka jahirelvadest. Igapäevaselt on avatud jahilasketiiru sportingu rada, kus saab end proovile panna lendavate taldrikute pihta tulistamises.

Suvesündmused Elva Puhkepiirkonnas:

25.-27.05 Old Iron Weekender Elvas (www.elva.ee)

OLD IRON WEEKENDER on rahvusvaheline üritustesari, mis on mõeldud kõigile Ameerika ja klassikaliste autode omanikele, kes on huvitatud Rockabilly ja Rock’n’Rolli muusikast ja elustiilist. Ürituse raames toimub cuising ja drive in kino ning üles astuvad mitmed bändid nii Eestist kui ka välismaalt.

26.05 kel  15:00 Luke mõisa hooaja avaüritus( www.lukememois.ee )

26.05 Euroopa Naabritepäev Elvas (www.elva.ee)

Tegemist on tõelise naabrite päevaga, kus Elva linn kutsub külla  oma naabervalla inimesi-Konguta, Rannu, Nõu, Rõngu ja Palupera.

Plaanis on sportlikud  võistlused, võistkondlikud mälumängud ning oma valla-linna tutvustavad etteasted. Esinduslike kultuurikollektiivide esinemised vabalaval koos kahepäevase Elvas toimuva Old Iron Weekender sündmusega-ehk jagama koos lava ja õhtust pidu!

Vabaõhuetendus „Kraavihallid“ Luke mõisa pargis (29.06,30.06, 1.07, 6-8.07; www.lukemois.ee)

Sellel suvel mängitakse Luke mõisapargis Tartumaal viimast korda Enn Vaiguri kõige tuntumat ja populaarsemat näitemängu „Kraavihallid“  Sedakorda kannab etendus pealkirja „Kraavihallid ehk kui nüüd ka mehele ei saa, siis ei saa saamagi.“ Tegemist on lustaka rahvatükiga, kus viis kraavihalli -tänapäeva mõistes hooajatöölist – täiesti juhuslikult oma tööotsimisega Veskijärve tallu satuvad ja kus Veskijärva talu lesk perenaine Leena nad jahipüssiga vastu võtab. Sest mine sa tea, tänapäeval on ju igasugu „elementi“ liikumas. Seda, kuidas viis töönäljas meest ühe räämas Eestimaa talu ornukki seavad, lärmava Raiesmiku talu peremehe tünniga jõkke uputavad ning vabad ja vallalised neiud-naised-lesed ära kosivad, saate oma silmaga kaeda, kui seate sammud Luke mõisapargi poole 29 ja 30. juuni 1, juuli, 6., 7. ja 8. juuli. Etenduse algus kell seitse õhtul.

Lavastaja Meelis Hansing (teater Vanemuine). Kaasa löövad näitlejad teatrist Vanemuine ja harrastusteatritest Rannust ja Nõost ning lauljad segakoorist AVE.

10.-12.08 rahvusvaheline linetantsulaager „Dance Until You Drop V“ Tartumaa Tervisespordikeskuses (www.sakulinedance.com)

Dance Until You Drop on suvine tantsu suursündmus!

Saku Linetantsuklubi Happy Feet korraldab juba viiendat aastat suvist linetantsu laagrit, mis 2012. aastal toimub Elvas. Võimalus on osa saada kolme maailma tasemel linetantsu koreograafi tantsuõpetustest, nautida head muusikat koos tantsu ja toreda seltskonnaga.

Kõik on oodatud tutvuma!

Linetants on mõnus füüsiline ajaviide kõikidele, kellele meeldib tantsida ja mõnusalt aega veeta. Linetants on universaalne, sest siin ei ole vaja eelnevat tantsuoskust, paarilist ega kalleid vahendeid. Vaja läheb vaid head tuju ja pealehakkamist.

Ootame kõiki tutvuma juba 10.-12. augustil Tartumaa Tervisespordikeskusesse ja Elva Gümnaasiumisse!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles