Kerttu aiablogi: lillekastide ettevalmistamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillekast aknalauale.
Lillekast aknalauale. Foto: Kerttu

Eile otsisin kuurist välja lillekastid, mis käivad maja ette aknalaudade peale. Pesin need puhtaks. Aga ei desinfitseerinud küll kuidagi, sest ei näe sellisel tegevusel mõtet.


Tean küll, et peab, aga esiteks ei ole mu taimedel mingeid haigusi olnud ja kui peakski midagi olema, siis küll see talve 30-kraadine pakane tapab kõik.

Põhja panin puidumultši ja kergkruusa segu, et lillejuurtel oleks õhku ja liigne vesi paremini ära voolaks. Siis panin lillemulla, millele lisasin vermikuliiti. Seda kasutatakse mullasegude niiskuse hoidmiseks ja õhustuse parandamiseks. Tegelikult oli seda lillemullas ka teatud määral olemas, aga lisasin veidi omalt poolt ka juurde.

Lillemulla ostsin Elva kodupoest 4,30 euro eest, teised asjad olid varem olemas. Siis panin veel kihi ka kanakakat ja ühe mullakihi peale.

Täna istutasin taimed ja külvasin seemned. Plaan oli nendesse panna erinevaid lilli segamini, ainus tingimus on, et lillekõrgus ei ületaks 35 sentimeetrit. Eelmine aasta panin sellised lilled, mis lihtsalt meeldisid ja ei arvestanud üldse, et nad võivad liiga kõrgeks kasvada. Neil endal ei ole seal ruumi ja samuti varjab ära vaate aknast. Värvide suhtes mingeid eelistusi ei olnud.

Kastidesse läksid taimedena punane lihtõieline petuunia, rippuv raudürt ja madal pruudisõlg; sibulatena narriõis ja õrn ülane ning seemnetena valge-lillakirju kannike ning vahele külvasin lihtsalt spinatit. Arvasin, et jääb ilusam ja kohevam, kui natuke rohelist on ka lillede vahel ning miks mitte võtta lillekastidest ka midagi söödavat.

Sibulad ostsin Elva kodupoest hinnaga 1,6 eurot pakk. Vee sees neid eelnevalt ei leotanud. Talveks tuleb nad kindlasti üles võtta. Lõpptulemus sai mitte just kõige ilusam, aga küll nad kasvavad.

Kerttu aiablogi saad vaadata ka siit – blogi.ee/kerttuaed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles