Kuidas muuta kortermaja rõdu mõnusaks õuetoaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsi lõpus Helsingis toimunud aiandusmessil jagati ideid ka rõdude põnevaks sisustamiseks.
Märtsi lõpus Helsingis toimunud aiandusmessil jagati ideid ka rõdude põnevaks sisustamiseks. Foto: Liis Treimann

Kortermajade rõdud on enamasti väikesed ja ühetaolised, aga sinna saab hästi läbi mõeldes luua meeleoluka ruumi, nõustab sisearhitekt Ivi-Els Schneider.


Schneideri sõnul on just päikesepoolsele rõdule või lodžale hõlpsam sobivaid lahendusi leida. Kui põrandapinda napib, tuleb teha valikuid – kõik unistused imeväikesele rõdule ei mahu.

Rõdule võib kujundada rohelusega taimeaia, paigutades sinna mitmes suuruses konteinereid, milles võib kasvatada nii ilupõõsaid, lilli kui ka köögivilju. Mõned ei unistagi rohelusest ja kujundavad rõdule hoopis romantilise puhkenurga, kus värskes õhus lamamistoolis lugeda või kohvitassiga mõnuleda.

Lõunakaarde avanevas õueruumis edenevad taimed jõudsamalt ja seal on ka lihtsalt niisama mõnusam olla kui südasuvel viluvõitu kirde- või põhjasuunal asetseval rõdul.

Põrandad ja piirded korda!

Rõdu või lodža ümberkujundamist tuleks vajadusel alustada remondist. Paljude nõukogudeaegsete korrusmajade rõdud on tehtud kehvadest materjalidest ja üpris lohakalt.
Toona levinud betooni või inetu põrandaplaadi asemele sobib uueks põrandakatteks niiskus- ja külmakindel keraamiline plaat (klinkerplaat), looduskivi, vinüülkate või termopuit. Lahtistel linnarõdudel peab jälgima kujunduse praktilist poolt, sest kogu praht, mis linnaruumis lendab, maandub just rõdudele.

Klaasiga suletud rõdudel võib põrandale panna kookosest, džuudist, mererohust vm looduslikust kiust vaipkatte. Kes tahab rohkem vaeva näha, võib moodustada erinevatest puidujääkidest (näiteks kulunud põrandalauad, äravisatud riiuliplaadid, parketitükid mööblitööstuse «prahist» jms) nägusa, lapitekki meenutava, ainulaadse ja soodsa jalgealuse. Üht niisugust esitles möödunud kevadel Milano disaininädalal tuntud Itaalia tootekunstnik Piero Lissoni.

Majafassaadi pole lubatud omatahtsi muuta ning kõik materjalid ja viimistlused, mis linnaruumist nähtavad, peavad jääma nii, kuidas on ette nähtud maja arhitektuurilahenduses.
Muidugi võib seestpoolt piirdeid viimistleda oma äranägemise järgi, soovitatavalt ilmastikukindlate materjalidega. Kõige lihtsam viis piirete korrastamiseks on nende sobivas toonis ülevärvimine.

Alles siis, kui õuetuba ehk rõdu või lodža on uue (alus)kuue saanud, võib hakata selle sisustamisele mõtlema ning lasta fantaasial lennata.

Õdus ja omanäoline

Stiilse ruumi saab luua ka kitsukesele pinnale, ajades läbi laua-tooli ning paari taimega. Avatud rõdule sobivad kõige paremini ilmastikukindlast materjalist esemed.

Plasttoole (või laudu) saab valida värvi ja vormi järgi. Plastmööbel ja torukarkassil lauad-toolid on rõdule oma mõõtmetelt sobivamad kui enamasti suuremõõduline puidust õuemööbel. Eelistada võiks virnastatavaid ja kokkuklapitavaid esemeid, mida saab talveks kokku pakkida.
Alati on kortermajades puudus panipaikadest, mistõttu kujunebki rõdu sageli panipaigaks. Kuid ka seda otstarvet saab meeldivaga ühendada. Istepinkide ja lillekastide alumine osa võib olla kujundatud hoiuruumiks.

Suurem rõdupind annab võimaluse vabamalt toimetada, luues erinevaid tsoone: istumis-lamamistsoon või koht söögilauale. Tsoone saab eraldada taimedega või näiteks kerge sirmiga. Ühekordset värvirõõmu ja meeleolu tekitavad värvilised kangad ja lauakate.

Kinniehitatud rõdule (külm ruum) saab kujundada suvetoa nurgadiivani või tugitoolidega, mis lahtisel rõdul vastu ei peaks.

Maitseasi, kas valida õuetuppa mõni ese mainekate disainerite kavandatud välimööbli sarjadest, teha omanäoline vintage-etendus või tuua teisele ringile uuskasutuskeskustest leitud ja värvitud-viimistletud esemed.

Rõdu kavandades arvestame oma kodukujunduses valitseva stiili ja hinnaklassiga – kõik kokku peaks moodustama ühtse terviku.

Meeleolukat valgust

Tähtis osa õdusa olemise loomisel on muidugi valgustusel. Need, kes armastavad ka sumedatel hilissuvistel öödel ja vihmastel varasügisestel õhtutel rõdul looduse ilu nautida, peaksid tähelepanu pöörama rõdu elektrivalgustusele, arutleb sisearhitekt.

Tarbevalgustust saab pakkuda põrandasse süvistatud valguspunktidega, suunatavate valgusallikatega ning seina- ja laelampidega. Ehk on ainsaks valgustuseks kaudne valgustus rõdupiirde serva all, mis pimedatel õhtutel tuppa valguskuma heidab. Kes pole remondi käigus valgustusele mõelnud, peab väljatõstetavate valgustitega toa ja õue vahel pendeldama.

Hea oleks rõdu varustada niiskuskindla pistikupesaga – voolu on vaja nii põrandalambile kui kohvimasinale.

Veel lihtsamalt saab läbi ajada, kui hankida päikeseenergial töötavad (meeleolu)valgustid. Alati sobivad rõdule ka romantilised küünlalaternad, mille valik on suur.

«Kui palju rõdul oma fantaasiat rakendada, oleneb rõdu suurusest. Enne meeldivate esemete kokkuostmist oleks tark rõduplaanil paigutus läbi proovida, et mitte oma rahakoti sisu peal katsetada,» soovitab kogenud sisearhitekt Schneider.

Artikkel ilmus Postimehe sisustuseris Eluruum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles