Kodusisustus näitab põnevaid uusi trende

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisustus- ja aiandusmess 2012 Eesti Näituste messikeskuses. Näidiskodu.
Sisustus- ja aiandusmess 2012 Eesti Näituste messikeskuses. Näidiskodu. Foto: Liis Treimann

Praegustest sisustustrendidest rääkides tõi sisearhitekt Aet Piel esile kaks suunda – üks on modernne ja minimalistlik, teine pakub aga retrohõngulist, klassikalisemat lähenemist.


«Ühele meeldib värviline ja selline segasummasuvila tüüpi korter, teisele vastupidi minimalistlik, korrapärane, funktsionaalne ja detailideni läbimõeldud eluruum. Siin ei saa öelda, et üks on rohkem moes kui teine,» kirjeldas Piel.

Arhitekti sõnul meeldib paljudele inimestele elada klassikalisepoolses Skandinaavia-hõngulises interjööris, kus kasutatakse karniise ja kõikvõimalikke dekoratiivseid elemente, ja see polnud viis aastat tagasi Eestis veel levinud.

Lisaks on spetsialisti sõnul hinnas ka vana uueks tegemine ja kõrgete lagedega eestiaegsed korterid. See aga ei tähenda, et  kodu eeldaks ilmtingimata ka eestiaegset mööblit – trendikas on hoopis väga modernne sisustus klassikalises interjööris.

Suurima muutusena nimetas sisearhitekt erinevate materjalide rohkust, seda nii seina kui ka põranda katmisel. «Üks põhjus, miks näiteks hallid toonid on populaarseks muutunud, on see, et igasugused materjalid on läinud väga kvaliteetseks. Puudub oht, et kui paigaldada köögikapile hallid uksed, jääks sinna sõrmejäljed,» möönis ta.

Väga populaarsed on mõnd muud materjali imiteerivad tapeedid ja seinavärvid, millega on võimalik oma keskkonda hästi huvitavaks teha – leidub näiteks tapeete, mis imiteerivad betooni ja roostet, või siis krohvi- ja puiduimitatsiooniga dekoratiivvärve. «Kodu saab kujundada ka tapeediga, mis juba loobki sellise klassikalise interjööri – tapeedil on näiteks karniisid, dekoorid või isegi raamauriiulid,» kirjeldas Piel lõpmatuid valikuvõimalusi.

Põneva uuendusena tõi spetsialist esile kirevad vaibamustrilised põrandaplaadid ja naturaalset materjali imiteerivad seinaplaadid.

«Kui varem pidi vannitoa põrand olema tume ja seinad heledad ning päris kindlasti portega, siis Praegu võiks vannituba olla pigem ühetooniline, kuid kasutatud plaat on näiteks betoonimustriline. Need plaadid on nii kvaliteetsed ja ehtsad – pole tarviski panna vannituppa puitpõrandat, kui leidub juba täiesti samaväärne puiduimitatsiooniga keraamiline plaat.»

Põrandakattematerjalidest eelistatakse sisekujundaja sõnul pigem valgeks peitsitud tamme või ka lausa valget ja halli puitu. «Selliseid julgeid erilisi puite kasutatakse põrandal rohkem kui varem,» möönis Piel.

Arhitekt lisas, et muutunud on ka kodude valguslahendused: «Teadlik korteri või maja ehitaja eelistab väga palju LED-lampe. Täna on LEDid sellised, et sa võid ära valgustada kogu oma korteri ja maja ja terved suured ruumid.» Kindlasti tuleb aga valgustit valida teadlikult, sest iga LED Pieli sõnul ei pruugi hästi valgustada.

Naise sõnul eelistavad eestlane Eestimaist toodangut ja seda väga lihtsal põhjusel – see on tunduvalt odavam, kui välismaine toodang. «Ja eestlased teevad väga-väga kvaliteetset mööblit. Kui panna Eesti mööbel Milano messile, siis on see lausa naeruväärselt odav,» möönis ta ning lisas, et kahjuks pole aga Eestis veel palju valgusti- või toolimeistreid, mistõttu tuleb neid asju otsida pigem välismaise kauba hulgast.

Vaata ka videot!

Sisustustrend 2012

•    Värviline ja n-ö segasummasuvila tüüpi eluruum vs minimalistlik ja funktsionaalne

•    Vanast uus – vanade asjade ümbertegemine on moes

•    Modernne mööbel klassikalises interjööris

•    Põnevad materjalid: imitatsiooniga tapeedid, värvid ja keraamilised plaadid

•    Kirjud vaibamustrilised põrandaplaadid

•    Hele puitpõrand

Allikas: sisearhitekt Aet Piel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles