Mida teavad sotsiaalvõrgud internetivõhikutest?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki logo.
Facebooki logo. Foto: SCANPIX

Sotsiaalvõrgustikuväliste inimeste kohta on võimalik üsna palju teada saada nende Facebooki kasutavate sõprade abil.


Sotsiaalvõrkude kasutajad saavad valida, kas nende seksuaalne eelistus ja poliitiline ilmavaade on teistele avalikult näha või mitte. Siiski on peidetut võimalik ära arvata piisavalt suure tõenäosusega, seda tingimusel, et kasutaja sõbrad pakuvad enda kohta sarnast teavet, kirjutas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Veel rohkem on ohustatud inimesed, kes pole endale Facebooki kontot teinud, kuid nende suhtlusringkonda kuulub palju sotsiaalvõrgustike kasutajaid. Sõbrad võivad teadmatult pakkuda liiga palju infot.

Heidelbergi ülikooli arvutiteadlased Fred Hamprecht ja Katharina Zweig analüüsisid Facebooki sõbravõrgustikke, mis olid muudetud anonüümseks.

Selgus, et lihtsate kontaktandmete põhjal on võimalik ennustada, kas kaks mingisse võrgustikku mitte kuuluvat inimest tunnevad teineteist või mitte. Mudel ennustas seda 40-protsendilise tõenäosusega. See on ligi 20 korda tõhusam kui lihtsalt äraarvamine.

Hamprechti sõnul on paljude sotsiaalvõrkude käsutuses veel rohkem isikuandmeid ja need muudaksid sarnase ennustamise veel täpsemaks. «Ühiskond peaks hakkama mõtlema selle üle, kui palju võib kasutada sarnasel teel saadud andmeid,» möönis Zweig.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles