Vaata, millised on lasterõivaste ohutusnõuded

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasterõivastel ei tohi olla pikki paelu ja nööre.
Lasterõivastel ei tohi olla pikki paelu ja nööre. Foto: SCANPIX

Tarbijakaitseamet kaupmeestele ja lastevanematele meelde, et lasterõivastel ei tohi olla pikki paelu ja nööre. Tänavu on amet ohtlikke lasterõivaid leidnud veidi vähem kui pooltes kontrollitud müügikohtades.

Pikkade paelte ja nööridega lasterõivad ei vasta tarbijakaitseameti kinnitusel ka Eestis kehtivale lasterõivaste ohutuse standardile ning selliseid rõivaid ei tohi müüa. Kahjuks on tarbijakaitseamet sel aastal ohtlikke lasterõivaid erinevatest müügikohtadest leidnud juba 42 korral (kontrolle kokku 91). Eelmisel aastal kontrolliti lasterõivaste ohutust 161 korral ja rikkumisi oli 49.

Enamasti on ohtlikke lasterõivaid avastatud väiksematest müügikohtadest, kuid üksikutel juhtudel on rikkumisi ette tulnud ka ketikauplustes. Kõige sagedasemaks rikkumiseks on paelad ja nöörid väikelaste riiete kaelustel või kapuutsidel.

Laste ohutuse kindlustamiseks soovitab amet emadel-isadel üle vaadata ka juba soetatud lasterõivad. Kui koolieeliku riiete seas on näiteks jope või dressipluus, mille kapuutsil on pikad paelad, võiks need eemaldada. Samuti soovitab amet lastevanematel vaadata lasterõivaste ohutusnõudeid selgitavat õpetlikku videot, mille leiab Youtube`ist .

Lasterõivaste ohutusnõuded:

  •  Kuni seitsmeaastaste laste (kasv kuni 1,34 meetrit) rõivaste kapuutsidel ja kaelustel ei tohi olla paelu ega nööre.
  • Seitsme-  kuni 14-aastaste laste  rõivastel ei tohi kapuutsi ja kaeluse paelad olla pikemad kui 7,5 sentimeetrit. Paelad ei tohi olla ka elastsed ning peavad olema püsivalt kinnitatud. Samuti ei tohi sellises eas laste rõivaste kapuutsidel ja kaelustel olla vabade otstega nööre.
  • Nööride ja paelte vabade otste pikkus talje ja rinna piirkonnas ei tohi ületada 14 sentimeetrit. 
  • Kaela tagant jooksva paelaga rõivastel ei tohi kaela piirkonnas olla vabalt rippuvaid paelaotsi.
  • Selja taha sõlmimiseks mõeldud laiema vöö või lehvi vabade otste pikkus ei tohi ületada 36 sentimeetrit. Rõivaste tagaküljelt väljuvad või tagaküljel sõlmitavad paelad ja nöörid ei ole lubatud.
  • Nöörid ja paelad ei tohi ulatuda varruka ja rõiva alumisest äärest allapoole.
  • Krookpaelad või pikkade pükste allosas olevad nöörid peavad olema täiesti rõiva sees.
  • Õlapaelad on lubatud juhul, kui nad on konstrueeritud rõiva pikendusena või on rõiva esi- ja tagaküljele kinni õmmeldud. Õlapaeltele lisatud ilupaelte vabad otsad ei tohi olla pikemad kui 75 millimeetrit.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles