Üks küsimus: kas tööandja võib nõuda lepingusse kirjutamata töö tegemist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse. Seekord on teemaks lepingusse kirjutama töö tegemine.


Töötaja küsib

Töötan piltide raamimise töökojas, mis on pindalalt üsna suur ruum. Töötajatel on olemas ka riietus- ja pesuruum. Kas tööandjal on õigus nõuda töötajatelt töökoja ja riietusruumi põrandate pesemist ja ka töökoja akende pesemist, kui selles ei ole töölepingus kokku lepitud?

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Sirje Aava

Selgitan, tööandjal ei ole õigus töötajalt nõuda ülesannete täitmist, milles ei ole töölepinguga kokku lepitud. Tööandjal on tulenevalt töölepingu seaduse § 28 lõikest 2 punktist 6 kohustus tagada töötervishoiu ja tööohutuse nõuetele vastavad töötingimused.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 11 lõike 6 kohaselt tööandja tagab, et olmeruume hoitakse puhtana ja neid koristatakse vähemalt üks kord päevas. Vabariigi Valitsuse määruse nr. 176 «Töökohale esitatavad töötervishoiu ja tööohutuse nõuded» § 3 lõike 4 kohaselt tuleb tööruumid ja töövahendid hoida puhtad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles