Üks küsimus: kas välismaale kolides tohib töölt lahkuda päevapealt

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse. Seekord on teemaks töölt lahkumine välismaale kolides.


Küsimus

Kas seoses välismaale kolimisega saan töölt lahkuda päevapealt?

Vastab tööinspektsiooni lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi

Välismaale kolimine ehk elukohavahetus on tavaliselt seotud ikkagi sinna tööle minekuga ja tööandja ei pea seda aktsepteerima, kui erakorralist asjaolu, mis ei võimalda töötajal töötamist jätkata mõistliku aja jooksul.

Töötajal on kohustus töölepingu üleütlemisest ette teatada 30 päeva ja selline tähtaeg on seadusega kehtestatud selleks, et tööandja saaks tööd tõrgeteta korraldada. Seega võib töötaja lühema etteteatamisega töölt lahkuda üksnes erandkorras ja sellise mõjuva põhjuse olemasolul mis on nii oluline, et töötajalt ei saa mõistlikult eeldada töösuhte jätkumist etteteatamistähtaja jooksul.

Kui töötaja ilma mõjuva põhjuseta ja tööandja nõusolekuta lahkub ikkagi töölt, on tööandjal õigus nõuda töölepingu seaduse § 100 lg 5 kohaselt hüvitist töötaja keskmise tööpäevatasu alusel vähem etteteatatud päevade eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles