Konjunktuuriinstituut: aprillis kallinesid kõige rohkem munad

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillis kallinesid kõige rohkem munad.
Aprillis kallinesid kõige rohkem munad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aprillis kerkis kõige rohkem munade jaehind, selgub Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) hinnavaatlusest.

Import ehk sissetoodud kanamunad kallinesid kuuga 42,6 protsenti ja kohalikud munad 27,6 protsenti, märgib EKI. Seejuures jäi munade kiire hinnatõus just pühade-eelsesse aega, kuu teisel poolel munade hind veidi langes, samuti on paljudes poodides munade soodusmüüke.

EKI märgib, et ka osa köögivilju on hakanud vastu kevadet kallinema. Nii kallines mugulsibul tavakauplustes 30,3 protsenti (0,43 €/kg) ja porgand 18,8 protsenti (0,57 €/kg), kuid ikkagi on need kaubad praegu oluliselt odavamad kui mitmel eelneval aastal. Säästukauplustes on köögivilja hinnad veelgi madalamad, seal maksis sibul 21, kapsas 19 ja porgand 52 senti kilo.

Võrreldes eelmise aasta aprilliga on tarbija jaoks sel aastal kallimad nii välismaine  värske kurk (38,7 protsenti) kui kohalik kurk 37,7 (protsenti). Ka aastavõrdluses olid kanamunad aprilli algul oluliselt kallimad: importmunad 67,3 protsenti  ja kohalikud munad 31,5 protsenti.

Aastavõrdluses kallines leib 5,6 protsenti, või 3,9 protsenti, kaerahelbed 4 protsenti, nisujahu 2,8 protsenti.

Mõned kaubad on aastatagusega võrreldes ka odavamaks muutunud: nii on kilepakis keefiri hind langenud 5,5 protsenti  ja kilepiim 3,1 protsenti, jahutatud forell 12,5  protsenti ja  jahutatud lõhe 10,2 protsenti.

Mootorikütuse (95E) liitri  keskmine jaehind automaattanklates oli aprillis 1,421 eurot, mis on 15,9 protsenti kõrgem kui aasta tagasi. Diislikütus kallines aastaga 10,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles