Mida tuleks teada akvaariumi ja kalade hooldamisest?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldkalad.
Kuldkalad. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Akvaarium on loodusliku veekogu väike mudel, ühtlasi ka silmailu pakkuv sisustuselement. Häid näpunäiteid algajale akvaariumipidajale jagab Tartu Lõunakeskuse zookaupluse Betta töötaja Anna Gontšarova.


Milline võiks akvaarium olla? Kas väike või suur, kandiline või ümmargune?
Suuremat akvaariumi on lihtsam puhastada, ka ei muutu seal liiga ruttu bioloogiline tasakaal. Ümmargune akvaarium on küll vormilt kena, aga pole sobilik, kuna looduses taolisi ümaraid vorme ei esine.

Millised on akvaariumipidamise tarvikud?
Lisaks akvaariumile läheb vaja filtrit, soojendit, kaane sisse paigaldatud valgustusseadet. Lisaks on vaja termomeetrit, kahva, voolikut ja sifooni akvaariumi puhastamiseks ja vee vahetamiseks.

Milline peab olema akvaariumi valgustus?
Akvaariumile sobib spetsiaalne akvaariumivalgustus, sest sel on õige valgusspekter. Valgustus on eelkõige oluline taimekasvu seisukohalt ning ka kaladele, et nad saaks kätte oma D-vitamiini.

Mida akvaariumisse paigaldada, enne kui sinna kalad asustada?
Kõigepealt tuleb puistata akvaariumipõhja pinnasekiht, kuhu saavad kinnituda taimed. Selle peale jämedam kruusakiht. Kruusale võib paigutada kivikesi, teokarpe ja luua urukesi peidupaiku armastavatele kaladele. Akvaariumisse võiks istutada taimi.

Kas taimed on akvaariumis ilu või kasu pärast?
Nii ilu kui ka kasu pärast. Taimed on kindlasti vajalikud, sest tänu neile moodustub akvaariumis looduslik keskkond ning mitmetele kaladele meeldib taimede vahele varjuda, osad kalad aga söövad taimi.

Kui palju ja erinevaid liike kalu võib akvaariumis olla?
Parvekalad (barbused, neoonkalad, tetrad, gupid, mollid) tahavad elada parves. Röövkalalised vajavad rohkem ruumi. Akvaariumi liitri kohta tuleb arvestada 1 cm kala, silmas peetakse kala täiskasvu. Osa kalu on pärit troopilistest veekogudest – nemad tahavad elada 24-kraadises ja soojemas vees. Aga on ka külmaveekalu, näiteks kuldkalad.

Kas kaladele piisab supermarketi purgisöödast?
Mida rohkem toitu varieerida, seda parem. Olemas on spetsiaalne toit elussünnitajatele kaladele, kuldkaladele, põhjakoristajatele. Kuna põhjakoristajad söövad põhjast, peab nende toit olema kaalult raskem, pinnal ujuvatele kaladele jälle kergem. Kalade tervisele tuleb kasuks vahetevahel dieeti pidada.

Kui tihti akvaariumit puhastada?
See sõltub akvaariumi suurusest ja kalade-taimede hulgast. Keskmist akvaariumit tuleks puhastada paar korda kuus. Ära ei pea vahetama kogu vett, vaid kolmandiku. Kord aastas tuleb akvaarium põhjalikult puhastada, keeta kruus ja kivid. Akvaariumiga on tegelemist omajagu, kuid mitte kontimurdvalt palju. Puhtaveeline erksavärviliste kaladega väike veekogu teie toas pakub silmailu ja lõõgastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles