Karusnaha kasutamist rõivastel tuleb hakata märgistama

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krusnaha kasutamine rõivastel peab olema tähistatud.
Krusnaha kasutamine rõivastel peab olema tähistatud. Foto: Mihkel Maripuu

Tänasest hakkavad kehtima uuenenud nõuded tekstiilitoodete kiukoostise märgistamisele, mille järgi tuleb eraldi näidata loomse naha või karusnaha osade kasutamine.


Lisaks üle-Euroopalistele nõuetele tekstiilitoodete kiukoostise märgistamisel jõustub majandus- ja kommunikatsiooniministri määrus, millega jäetakse jätkuvalt kohustuslikuks tekstiilitoodete hooldus- ja suurustähistuse kasutamine rõivastel.

Euroopa Liidu määruse kohaselt tuleb märgistuses näidata loomset päritolu mittetekstiilsete osade olemasolu, kasutades väljendit «Sisaldab loomset päritolu mittetekstiilseid osi».

Karusnahka kasutatakse tänapäeval sageli toodete kaunistamiseks ning tarbijatel võib olla raske aru saada, kas tegemist on ehtsa karusnahaga või selle tõepärase imitatsiooniga. Selline teave on eelkõige vajalik allergikutele, kelle tervisele võib karusnahk olla ohtlik.

2013. aasta sügiseks valmib Euroopa Komisjoni tellimusel aruanne, mille eesmärk on hinnata rõivastele ühtlustatud hooldus- ja suurustähistuse süsteemi kehtestamise võimalusi. Hetkel on EL-i poolt jäetud sellise teabe tähistamine vabatahtlikuks ning nõuded on kehtestatud riigiti eraldi.

Eestis on hooldus- ja suurustähistus olnud seni kohustuslik. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium teeb otsuse, kas on võimalik samal moel jätkata, pärast aruande valmimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles