Igasugune kodutehnika võib saada pikselöögist jäädava kahjustuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike võib palju pahandust teha.
Äike võib palju pahandust teha. Foto: Toomas Huik

Lähenevad suvised kuumad ilmad ja äikeseperiood ning sellega seoses sooviks anda mõningaid nõuandeid, kuidas äikese ajal oma elektroonikaseadmeid kaitsta.


Nimelt kõik kodused elektriseadmed – teler, arvuti, digiboks, ruuter, külmkapp, pesumasin, DVD-mängija jne, on äikesest tingitud liigpingele ülitundlikud ning võivad pikselöögist saada jäädava kahjustuse. Oluline on teada, et kahjustus võib tekkida ka siis kui pikselöök tabab elektri- või telefoniliine kodust paari kilomeetri kaugusel.

Varasemate aastate statistikat vaadates võib öelda, et äike suudab teha ikka palju pahandust. Elionis näeme kahjustuste määra rikutud digibokside koguse pealt. Seega järgnev jutt pole niisama hoiatuseks, vaid elektroonikaseadmete kaitsele peaks hoolega mõtlema.

Pikselöögist tekitatud elektroonikaseadmete kahju tootjad ei kompenseeri ehk siis need peab korvama kasutaja ise. Tootjad üldiselt eeldavad, et inimesed kaitsevad oma seadmeid ning äike tähendab tootja mõistes vääramatut jõudu, mis ei allu kontrollile.

Ühenda seadmed lahti

Kõuemürinat kuuldes või suvel pikemaks ajaks kodust ära sõites, tuleks kõigi seadmete juhtmed lahti ühendada ja ühtlasi eemaldada need ka elektrivõrgust. Oluline on muidugi meelde jätta, kuidas lahtiühendamine käis, et hiljem saaks need samamoodi tagasi ühendada. Ka erinevate seadmete antennijuhtmed, sh juhtmeta seadmete antennijuhtmed tuleks lahti ühendada.

Ülepingekaitse

Ent saab ka teistmoodi, ülepinge kahjustuste ärahoidmiseks on mõistlik koju soetada ülepingekaitse. Ülepingekaitsmed töötavad siis, kui hoones on korraliku maandusega vooluvõrk. Vanemates majades on see aga sageli puudu. Seetõttu tuleks spetsialistidel lasta oma maja vooluvõrk üle kontrollida ning välja uurida, kas maja on maksimaalselt äikese eest kaitstud.

Ülepingekaitsmetest soovitaks Bandridge toodet. Selle seadmega saab ühendada kõik oma koduelektroonika. Bandridge seade on päris võimas – sellega saab ühendada koduelektroonika seadmeid kuni 10A voolutarbimisega. Tehniliselt töötab seade nii, et see võtab kogu pikselöögist tekkiva koormuse enda peale ning muud elektroonikaseadmed jäävad kahjustamata.

Lisaks on ülepingekaitset hea kasutada nende seadmete puhul, mida ei saagi vooluvõrgust lahti ühendada, näiteks nagu külmkapp. Seadmega on kaasas ka tootja kindlustuspoliis, millega korvatakse kaitsme mitterakendumisest tekkinud kahjud.

Ülepingekaitsmega voolujuhtme puhul peab teadma ka seda, et kui maja vooluvõrk on maandamata, siis need seadmed pikselöögi eest ei kaitse. Vanemates majades on vooluvõrgu maandus aga sageli puudu. Seetõttu tuleks spetsialistidel lasta oma maja vooluvõrk üle kontrollida ning välja uurida, kas maja on maksimaalselt äikese eest kaitstud.

Lühiajalised katkestused suvekuudel

Suvekuudel võib äikese ajal esineda teenustes lühiajalisi katkestusi. Äikese möödudes oota palun 30 minutit – teenuse toimimine taastub automaatselt. Kui teenus pole poole tunni jooksul taastunud, tuleks ühendust võtta klienditeenindusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles