Arumäe: naised tööle ja mehed koju lapsi valvama

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe.
Ruta Arumäe. Foto: Toomas Huik.

SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe sõnul tuleneb meeste seas suurenenud tööpuudus peamiselt sellest, et naised töötavad rohkem tsükliliselt vähemtundlikel erialadel.

«Põhjuseid otsiksin mina mitte niiväga meeste ja naiste erinevusest või nende erinevatest palganõudmistest, vaid sektoritest, mis käesoleval ajal kahanevad või kasvavad,» märkis Arumäe nädalakommentaaris. «Teenindussektoris töötab üle pooleteise korra rohkem naisi kui mehi ja see on sektor, kus tööd jagub hetkel rohkem, ning tööstussektoris jällegi töötab üle kahe korra rohkem mehi kui naisi, ning see sektor on hetkel haavatav rahvusvahelise nõudluse vähenemise poolt.»

Eelmisest kvartalist väiksem tööhõive oli näiteks ekspordi kasvu kahanemisest pihta saanud töötlevas tööstuses (-6 protsenti), aga ka sellistes tüüpiliselt «meeste aladel» nagu elektrija veevarustuses (-5 protsenti), ehituses (-18 protsenti) ja mäetööstuses (-27 protsenti). 

Arumäe tõi välja ka tõiga, et vabu töökohti on hetkel pakkuda kõige enam müümisega seotud ametikohtadele. «Eks see tõsi ole, et müümisoskustega eestlased kohe kuidagi ei hiilga,» sõnas analüütik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles