Üks küsimus: kuidas arvutatakse töövõimetuspensionit saava töötaja puhkusetasu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab ühe tööinspektsioonile esitatud küsimuse koos juristipoolse selgitusega. Sel korral on teemaks töövõimetuspensionit saava töötaja puhkusetasu arvestamine.


Küsimus

Kas töövõimetuspensionit saava töötajal on töösuhte lõppemisel õigus saada kasutamata puhkuse tasu 28 või 35 kalendripäeva alusel? Kas ka kasutamata tavapärast põhipuhkust ületavate puhkusepäevade tasu hüvitatakse tööandjale riigieelarvest?

Vastab tööinspektsiooni lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Anne Pärnat

Töövõimetuspensioni saaval töötajal on töölepingu seaduse § 57 alusel õigus saada 35 kalendripäeva põhipuhkust (töövõimetuspensionäri põhipuhkus). Töölepingu lõppemisega muutuvad kõik töösuhtest tulenevad nõuded sissenõutavaks s.h. kasutamata puhkuse tasu.

Töötatud 12 kalendrikuu eest on töötaval töövõimetuspensionäril õigus puhata tavapärased 28 kalendripäeva põhipuhkust ja tavapärast põhipuhkust ületavad seitse kalendripäeva.

Väljamakstud tavapärast põhipuhkust ületava seitsme kalendripäeva puhkusetasu hüvitatakse tööandjale riigieelarve vahenditest sotsiaalkindlustusameti kaudu. Vähemtöötatud kuude korral arvutatakse kasutamata tavapärast põhipuhkust ületavad puhkusepäevad vastavalt töötatud ajale.

Tööandja saab riigieelarve vahenditest nõuda ka töövõimetuspensionärile lõpparvega väljamakstud väljatöötatud tavapärast põhipuhkust ületavate puhkusepäevade tasu hüvitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles