Tippkokk: grillida tuleb õigel kuumusel

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See grill on küll liiga kuum.
See grill on küll liiga kuum. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Food Studio kokk Indrek Kivisalu toob välja põhilised vead, mida grillimisel tehakse ning annab omapoolsed grillimissoovitused.


Grilli õige temperatuur

Üks suuremaid vigu, mida grillimise alustamisel tehakse, on liha asetamine liiga külmale grillile. Grill peab olema kuum ja liha küpsetamiseks valmis - see tähendab, et näiteks söegrillil peab söel olema peal valkjas tuhakiht. Grilli temperatuuri saab määrata kindlaks ka käe abil: kui umbes 10 cm kõrgusel saab kätt hoida vaid 3-4 sekundit, on temperatuur grillimiseks sobilik.

Mida teha leegiga

Liha grillimisel tekkiv liigne rasv või õlibaasil tehtud marinaad hakkab söele tilkuma ning võib leegi üles võtta. Esimene asi, mida leegi puhul teha, on liha pealt ära tõsta ning gaasigrilli korral gaas kohe kinni keerata. Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, tuleb leek summutada.

Selleks kasutage vett või mõnda muud vedelikku, mis on söödav ja ei põle. Leeki saab summutada ka grillile kaane peale asetamisega ja märja lepapuust saepuruga, mis tekitab ühtlasi lisasuitsu. Huvitava maitse ja hõngu saamiseks võib leeki summutada õlle või veini abil.

Üleküpsetamine

Kui liha muutub grillimise tulemusel katsudes kõvaks, tähendab, et see on üleküps. Ideaalis saab liha küpsust mõõta lihatermomeetriga, kuid neid ei ole igas kodus olemas või siis on seda väikesesse šašlõkitükki keeruline torgata.

Hea reegel, mida jälgida seakaelakarbonaadi lõigu grillimisel on, et 1,5 cm paksust lõiku tuleks küpsetada 6-8 minutit ühelt küljelt, siis teiselt. Sama paksusega õrnem seasisefilee lõik valmib aga poole lühema ajaga. 3-4 cm küljemõõduga šašlõkikuubikud vajavad küpsemiseks aga 15-20 minutit.

Erinevad lihad nõuavad erinevat küpsusastet

Erinevad lihad küpsevad erineva ajaga. Näiteks veiseliha võiks olla seest pigem roosakam kui päris küps. Kindlasti sõltub see igaühe isiklikust maitse-eelistusest, kuid üldjuhul võiks erinevate grilltoodete pakil olevate soovitustega arvestada.

Liha torkimine kahvliga

Grillil liha keeramiseks tuleks alati kasutada tange. Kui liha keeramisel kasutada kahvlit, võib selle torge viia lihast välja vajalikud mahlad ja nii võib lihatükk liialt kuivaks muutuda. Sama reegel kehtib ka grillvorstide grillil keeramise kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles