Elektrooniline sõidukaart ei talu pesemist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesemine muudab sõidukaardi kasutuskõlbmatuks.
Pesemine muudab sõidukaardi kasutuskõlbmatuks. Foto: SCANPIX

Pesumasinas käinud või teksapükste tagataskutes olnud elektroonilised sõidukaardid ei toimi, kuna seal olev antenn murdub.

Anderi ema pani oma viiendas klassis õppiva poja teksad pesumasinasse, kontrollimata enne, kas poisi taskud on tühjad. Nii juhtuski, et noormehele kooli ja tagasi sõitmiseks antud sõidukaart käis koos pükstega pesus, kirjutab Vooremaa. Loomulikult kaart enam ei toiminud ja poisil tuli ebameeldiva üllatusena esmaspäeva hommikul kooli sõites sularaha välja käia.

Taolisi lugusid kuuleb MTÜ Jõgevamaa Ühistranspordikeskus juhatuse liige Heldur Lääne sageli. Teksade tagataskus ära trööbatud kaardid on tema hinnangul sama sagedased nagu ka pesumasinas otsa saanud kaardid.

Miks sõidukaart pesemist ei talu? Ikka sellepärast, et seal on sees antenn, mis lihtsalt katki läheb ja siis muutub kaart kasutuks plastmassitükikeseks, millega pole midagi peale hakata.

«Tulevaste väga mitmete kaartide kasutajatena on sõidukaardi kasutamine samas õpilastele ka väga hea koolitus, aga eks meil ole tarbimine vist juba veres ja sellest lähtuvalt peetakse ka sõidukaarti sageli millekski tarbimisväärseks. Hea on see, et tulevane maailmakodanik saab vähetähtsa õpilaskaardiga kogemuse juba varakult ja tõsiste tagajärgedeta kätte, mis näiteks pangakaardi ootamatu riknemise korral võib hoopis saatuslikumaks osutuda,» rääkis Lääne.

Samuti on oluline, et lapsed oskaksid hoida oma ID-kaarti, ei kaotaks ega rikuks dokumenti, sest uue saamiseks tuleb taas raha maksta.

Lääne kinnitusel hoiab valdav enamus õpilastest ja teistest kasutajatest oma kaarti kenasti ja nendega pole probleeme olnud. Jõgevamaal kasutab praegu sõidukaarte umbes tuhat inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles