Lapsevanem võib viia koduaia saadusi lasteaeda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine rabarberiuputus tabab paljusid aiapidajaid.
Kevadine rabarberiuputus tabab paljusid aiapidajaid. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kuigi paljud lapsevanemad pelgavad, et «euronormid» keelavad oma aia saaduste viimise lasteaeda või kooli, siis ametiasutuste kinnitusel selline piirang enam ei kehti.

Eestis kipub olema nii, et värskeid kodumaised aiasaadusi saab küll vaid lühikese ajavahemiku jooksul, kuid siis on neid sageli rohkem, kui oma pere ära süüa või sisse teha suudab. Üks lapsevanem soovis teada, mis tingimustel võib oma aia rabarberit pakkuda lasteaiale.

«Toiduhügieeni seisukohalt ei ole keelatud oma aias kasvatatud puu- ja köögivilju lasteasutustele pakkuda,» kinnitas põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Merike Lees. Ta selgitas, et kunagi oli sotsiaalministeeriumi määrus, mis seda keelas, aga see säte enam ei kehti. «Hirmud on inimestel ilmselt sellest ajast,» arvas ta.

Veterinaar- ja toiduameti peaspetsialist Eve Kukk selgitas, et põllumajandussaadused käivad esmatoodete alla ning nende suhtes kohaldub erisus, mis lubab väikeses koguses aiasaadusi anda otse tarbijale või jaekaubandusettevõtjale, ilma et sellest tuleks veterinaar- ja toiduametit teavitada või taotleda ametilt vastavat tunnustust.

«Taimsete esmatoodete puhul ei ole määratletud väikest kogust, seega see tähendab ükskõik kui suurt kogust, mida esmatootja kasvatab ja turustab,» rääkis Kukk. Ta toonitas, et lasteaia köök võib vastu võtta lastevanemate poolt toodud aiasaadusi, kuid silmas tuleb pidada, et toitlustusettevõttes peab olema tagatud jälgitavus selles osas, kust, kellelt ja millal ettevõte on esmatooteid
toonud/saanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles