Oksjoniportaal sulges deposiitmaksest keeldunud müüja konto

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oksjoniportaal Osta.ee sulges deposiitmaksest keeldunud müüja konto, kes põhjendas ettemaksunõuet vajadusega kaup enne oksjoni võitjale edastamist USAst osta.



Tarbija24.ee poole pöördus kasutajanime o0flash0o all esinenud müüja oksjoni võitnud Janek, kelle tehing nurjus just ettemaksunõude tõttu.

Tegemist oli mängukonsooliga Microsoft Xbox 360 Elite, mille lõpphinnaks kujunes 2350 krooni. Pakkumises oli kauba asukohaks märgitud USA, tarneajaks 30 päeva ning maksmise võimalustena ära toodud nii deposiitmakse kui Osta.ee e-konto ülekanne.

Juba portaalis esitatud küsimustele deposiitmakse ja raha üleandmise kohta kauba kättesaamisele vastas müüja, et talle sobib vaid osta.ee e-ülekanne ja kui sellised tingimused ei sobi, «siis ära pakkumist tee».

Siiski osutus selliseid vastuseid lugedes pettust kahtlustama hakanud Janek kõnealuse oksjoni võitjaks. Kuigi ta palus veel enne seda oma pakkumist tühistada, ei vastatud talle kohe ning võit tuli siiski.

Portaali omanikfirma Consolidated Auctions OÜ juhatuse liige Toomas R. Raist selgitas Tarbija24.ee'le, et Janeki pakkumise tühistamine oleks kaasa toonud teisi probleeme, kuna inimene, kellest ta oli kõrgemat hinda pakkunud, oli juba arvestanud, et selle pakkumisega ei võida.

Küll aga soovitas portaali klienditeenindus mitmete uute kasutajate küsimustetulva tõttu mõned päevad viibinud vastuses Janekile tasuda kindlasti ainult deposiitmaksega. Kui aga Janek pärast võiduteate saabumist müüjale kirjutas ja deposiitmakse võimalust palus, sai ta vastuseks, et see ei sobi, kuna kauba ostmiseks on vaja raha.

«Ja ei ole endale osta.ee-sse kontot teinud, et teisi nöörida, ikka selleks, et vahendada USAst mängukonsoole ja selle pealt kasu teenida,» üritas müüja kummutada ostja kahtlusi. Lõpuks tuli müüjalt teade, et kui ostja pole tema tingimustega nõus, jääb tehing ära.

Ostja peab endale kindlaks jääma

«Antud juhtum ei ole meil esmakordne. Oleme ka enne pidanud korrale kutsuma kasutajaid, kes müüjana ei taha aktsepteerida deposiitmakset,» rääkis Osta.ee omanikfirma juhatuse liige Toomas R. Raist Tarbija24.ee'le.

Tema sõnul nõustuvad Osta.ee kasutajaks registreerudes kõik kasutajad portaali kasutajalepinguga, mis kohustab müüjat aktsepteerima deposiitmakset, kui ostja seda soovib.

«Tehes deposiitmakse, saame garanteerida kauba mittesaatmisel raha tagastuse 100 protsendi ulatuses. Muudel maksmise viisidel ei saa me kahjuks raha tagastada,» selgitas Raist.

Kui müüja keeldub deposiitmaksest, on ostjal Raisti sõnul õigus tehingust taganeda ning kui ostja esitab portaali kaudu pretensiooni, saab ka müüja lepingus toodud karistuse ja tema konto võidakse sulgeda. «Antud tehingu juures müüjaks olnud kasutaja konto on suletud,» ütles Raist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles