Elva lastekodu lõpetas neid toetanud MTÜga koostöö

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elva väikelastekodu juhataja Kai Räisa.
Elva väikelastekodu juhataja Kai Räisa. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartumaal Elvas asuv väikelastekodu lõpetas koostöös MTÜga Headus ja Valgus, kes lasteasutusega kooskõlastamata palus inimestelt rahalist toetust.

4. juunil hoiatas Elva väikelastekodu inimesi asutusega kooskõlastamata heategevusliku rahakogumiskampaania eest, mida e-ja tavaposti vahendeid kasutades viis läbi MTÜ Headus ja Valgus, teatas lastekodu direktor Kai Räsa. Toetuspalve saanud inimesed olid rahulolematud ja segaduses, sest ei saanud oma küsimustele MTÜ Headus ja Valgus poolt vastuseid.

«Ebausaldusväärsust tekitas ka asjaolu, et toetuspalves puudusid igasugused kontaktandmed,» selgitas ta. Väikelastekodu oma e-kirjadele MTÜ-lt vastust ei saanud ja kampaania laienedes oli murelikke otse asutuse poole pöördujaid Eesti eri piirkondadest väga palju.

7. juunil kandis MTÜ Headus ja Valgus Elva väikelastekodu laste suvelaagrite toetuseks 528 eurot. Summa sisaldab meenete müügist ja rahalistest annetustest kogunenud summasid. Otseselt rahaülekande tegi MTÜ Headus ja Valgus esindaja sõnul 98 inimest.

Lastekodule ei ole teada, kui suur oli eraldi rahaliste annetuste osakaal märgitud summast ega annetajate nimed. Teada ei ole ka need õnnelikud annetajad, kes loosi tahtel kampaania käigus lubatud Rootsi kruiisi võitsid. Räsa sõnul ilmselt kontakteerub nendega MTÜ Headus ja Valgus ise. Koostöö MTÜ Headus ja Valgus ning lastekodu vahel on sellega lõppenud.

Väikelastekodu vabandab enda poolt kõigi annetajate ja MTÜ Headus ja Valgus töötajate ees, kui esmaspäeval meediasse jõudnud hoiatus tekitas neile stressi ja ärevust.

«Täname kõiki, kes leidsid võimaluse toeks ja abiks olla. Samas tõdeme, et uuesti samas olukorras olles, kus annetuste koguja ei ole oma tegevust lastekoduga kooskõlastanud, kirjadele ei vasta ja põhjustab annetajate hulgas ärevust, on meie kohus inimesi tähelepanelikkusele üles kutsuda ja oma nime kaitsta,» põhjendab direktor oma otsust.

Ta lisas, et inimeste soovi head teha peab tunnustama ja toetama, kuid asjaajamine peab olema korrektne ja rahadega toimetamine selge ja läbipaistev. Edaspidi fikseeritakse Elva Väikelastekodus rahalist abi puudutavad toetuskampaaniad kindlasti kirjalike koostöökokkulepetega, et sarnaseid olukordi vältida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles