Mais kallinesid enim sealiha, suhkur, sai ja munad

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sealihalett sadamaturul.
Sealihalett sadamaturul. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

TNS Emor hinnavaatlus näitas, et maikuus oli põhitoiduainete ostukorvi maksumuseks 67,67 eurot ühe inimese kohta, mis on 0,07 eurot ehk 0,1 protsenti rohkem kui aprillis, kusjuures enim kallinesid sealiha, suhkur, sai ja munad.


Võrreldes eelmise aasta septembriga kallines toidukorv 3,61 eurot ehk 6 protsenti.

Kõige rohkem kallines maikuus sealiha (5,9%) ja sellega seoses ka kodune hakkliha (4,8%). Teraviljatoodetest kallines kuuga enim sai (3,8%). M-suurusega kodumaiste munade hind tõusis mais 3,3 protsenti. Suhkru hind liikus kuuga ülesse 4,1 protsenti ja piimal 1,3 protsenti.

Odavnenud on hooajast tingitult köögiviljad - kurk 29,7 ja tomat 10,5 protsenti. Ligi kümnendiku on hinnast kaotanud ja banaanid. Üllatuslikult sai värske lõhe eelmisel kuul poest 12,3 protsenti madalama hinnaga kätte. Leib oli odavam õige veidi - 0,4 protsenti.

TNS Emori põhitoiduainete ostukorvi kuulub üle 50 nimetuse toiduaineid. Korvi koostamisel on lähtutud põhimõttest, et seal oleks esindatud põhilised tooterühmad sellise osakaaluga, nagu need esinevad statistikaameti leibkonnauuringu andmetel tarbimises.

Toiduainete jaehinnad kogutakse 10 korda aastas 26 kauplusest Eesti suuremates linnades ja kaks korda aastas (mais ja novembris) 45 kauplusest üle Eesti. Hinnavaatlust tehakse kõigis Eesti suuremates jaekettides.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles