Mõlemad toidukotid said asjatundjate käest kiita ja laita

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Õhtusöök koju» toidukott koos retseptidega.
«Õhtusöök koju» toidukott koos retseptidega. Foto: Andres Haabu / Postimees

Tallinnas pakuvad kaks firmat võimalust õhtusöögi tegemiseks vajalik toidukraam koju tellida. Postimehe palvel «Pille toidukotti» ja «Õhtusöök koju» retsepte ja kodulehti uurinud asjatundjad leidsid, et mõlemal toidukotil on nii omad plussid kui ka miinused, kuid korralikum koduleht ja täpsemad mõõdud kallutasid vaekausi siiski «Õhtusöök koju» kasuks.

«Positiivne on see, et retseptis on antud täpsed kogused, sest see kiirendab oluliselt söögi tegemist,» kommenteeris «Õhtusöök koju» retsepte Tallinna teeninduskooli toitlustusjuht Pille Sepp. Tema kolleegile, teenindusjuht Krista Kalmusele meeldis, et kalasupi puhul oli puljong valmis keedetud, kuna korraliku puljongi keetmine võtab kaua aega.

«Õhtusöök koju»

«Hea, et on antud väga täpsed juhised ning on öeldud näiteks, mis ajal tuleb muna keema panna ja et see tuleb ära koorida,» rääkis Sepp. Ajakirjaniku imestunud ilmet nähes selgitas Sepp, et tänapäeva n-ö karbitoidu peal üles kasvanud põlvkonna puhul on sellised näpunäited vajalikud. Ta teab juhust, kus õpilane hakkis küll sibula ära, aga ei koorinud seda ning hiljem leiti seljanka seest koorega sibul. Õpilane ise selgitas, et õpetuses polnud ju kirjas, et koorima ka peab.

Krista Kalmuse hinnangul on retseptides välja pakutud 20-minutiline valmistamisaeg täiesti reaalne, sest aeganõudvamad tööd on firma juba ise ära teinud.

Selle firma retsept nägi ette köögiviljade pruunistamist võis, samas kui võid koju toodud pakis ei olnud. «Kõik retseptis nõutavad toiduained peaksid olema kaasas või siis vähemalt tuleb hoiatada, et sul peavad need endal olema, sest ei saa ju eeldada, et inimesel on või külmikus olemas,» sõnas Kalmus. Tema kolleegile aga meeldis, et väljapakutud toidud on tervislikud, kuna kasutatakse palju köögivilju ja rohelist salatit.

Mõlemad asjatundjad pidasid täiesti lubamatuks eksimuseks seda, et koju toodi küll tellitud toidu tegemiseks ained, aga kaasa oli pandud vale retsept. «Sellist asja ei tohiks olla,» kinnitas Kalmus.

«Pille toidukott»

««Pille toidukoti retseptid» tunduvad lihtsamad olema, kuna nad kasutavad palju valmis asju, nagu suitsukana,» leidis Sepp.

Kuna aga selle firma toidukotis olid koostisained poepakendites, siis nõuab söögitegemine rohkem aega. «Kui sulle tuuakse koju pakk makarone, aga retseptis on kirjas 200 grammi, siis sa pead mõtlema, kui palju on vaja võtta,» tõi ta näite. Krista Kalmus aga lisas, et kui toorjuustu on vaja panna 100 grammi, aga pakend on pisut suurem, siis mida selle allesjäänud törtsuga teha. «Nad peaksid retseptid kohandama poes olevate pakendite järgi,» pakkus Kalmus.

Sepa arvates võiks retseptides täpsemalt kirjas olla, kui palju on vaja näiteks makaronide keetmiseks vett võtta, kuna paljud inimesed seda ei tea. Ka cayenne'i pipra kogus röstitud paprikasupis tundus asjatundjatele pisut liiga suur.

«Selle toidukoti puhul on hea, et on välja toodud ained, mis sul endal peavad kodus olema,» kiitis Kalmus.

Mõlema firma puhul meeldis asjatundjatele see, et retseptide juures on olemas fotod. «Me sööme ju silmadega ja pealegi, kui pilt on ahvatlev, siis tekib tahtmine seda toitu ka ise teha,» rääkis Kalmus.

Küll aga jäid mõlemad naised esialgu nõutuks küsimuse peale, kas pühapäeva õhtul koju toodud koostisained ka viie päeva pärast kasutamiskõlblikud on. «Eks see sõltub pakendamisest,» arvas Kalmus. «Õhtusöök koju» nädala retsepte uurides, ei suutnudki asjatundjad välja pakkuda, millist neist võiks teha viiendal päeval, sest esmapilgul näis iga toidu koostises olema midagi, mis üle kolme-nelja päeva ei seisa. «Realiseerimisaeg peaks pakenditel kindlasti peal olema,» rõhutas Kalmus.

Poolik koduleht

«Pille toidukoti» kodulehel aga koostisaineid väljas ei olnud ja seetõttu polnud ka võimalik hinnata, kui kaua koostisosad võiksid kasutamiskõlblikud olla. «See koduleht on nagu poolikuks jäänud,» leidis Krista Kalmus. Koju tellitavate toitude puhul oli väljas vaid pilt, milliseid koostisosi vaja on, aga ei selgunud. «Nii võib tekkida olukord, kus tellid roa, mida sa kodus teha ei saagi, sest sul on ainult pliit, aga mitte ahju, mida selle tegemiseks vaja on,» arvas Sepp. Ka tekkis tal küsimus, mida sisaldab kodulehel grillmenüü all välja reklaamitud lihavalik.

Samuti jäi teeninduskooli õpetajatele arusaamatuks, miks saab mõlemast firmast toitu tellida kas kahele või neljale inimesele. «Aga kui on tüüpiline eesti pere, kus on ema, isa ja laps?» küsis Sepp.

Tulevastele kokkadele toiduainete kalkuleerimist õpetava Sepa sõnul võiks retseptidele juurde lisada, kui palju mingeid aineid täpselt on vaja. «Kui mulle hakkab see retsept meeldima ja ma tahan seda mõne aja pärast uuesti teha, siis mulle ei ütle mitte midagi, kui seal on kirjas - võta üks porgand, sest ka need võivad olla väga erinevas suuruses,» selgitas ta. Sepp lisas, et kui soolaste toitude puhul saab kogustega veidi mängida, siis kondiitritoodete tegemisel peavad mõõdud olema väga täpsed, et asi õnnestuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles