Kuidas kujundada väikesele pinnale mõnus suveaed?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spaleerviljapuu sobib suurepäraselt seina või müüri äärde.
Spaleerviljapuu sobib suurepäraselt seina või müüri äärde. Foto: Külli Sepp

Mida teha, kui sul pole avarat hoovi lopsaka iluaia rajamiseks, aga on suur soov täita ümbrus rohelusega? Hästi läbi mõeldes võid luua hubase aia ridamaja kitsale terrassiesisele ning isegi miniatuursele rõdule.


Kuid väike aed nõuab head planeerimist ja taimetundmist, sest valesti valitud taim võib paari aasta pärast suure kasvuga üllatada. Arvestada tuleb ka seda, et väikeaias on taimed su pideva pilgu all ning nende keskel veedad palju aega.

Millised on võimalused?

Piiranguid tegelikult pole, kuid taimestuse puhul peab kindlasti jälgima kasvukuju. Kui on soov, võib väikeaeda paigutada ka viljapuid. Õuna- ja pirnipuudest spaleer sobib suurepäraselt seina või müüri äärde. Soojas päikesepaistelises kohas võib spaleerviljapuudest moodustada lausa heki, mis kannab vilja ja toimib ka piirdena. Spaleeriks sobivad kääbusalusel puud, mis üle 2 m kõrguseks ei kasva.

* Kasuta julgelt seinapinda! Taimesta seinad ronitaimedega või kasvatusvõrestikesse paigutatud madalakasvuliste püsikutega.

* Istumiskoht ümbritse lõhnavate lillede ja ürtidega – eri värvi lehtedega taimi kasutades saad peale maitseelamuse ka silmailu!

* Terrassil paiguta taimed konteineritesse (punutud korvidesse, ämbritesse, vannidesse). Lisaväärtus taimede konteineris kasvatamisel – väikesemõõdulise aia saab külaliste saabudes kiiresti ümber kujundada ruumikamaks puhkealaks.

* Kujunda rõdust tõeliselt hubane miniaed! Kuna paljud taimed saavad väga hästi hakkama ka kitsas keskkonnas – väikestes pottides või rippuvates anumates, on rõdulegi võimalik luua meeldiv iluaed. Peab vaid jälgima, et taimed saaksid vajalikus koguses vett, toitaineid ja valgust. Rõdu seinale paiguta riiulid, millel saab väikepottides kasvatada suvelilli ja ürte ning kindlasti too õue suvitama sobilikke toataimi.

* Kasuta kasvualusena ka rõdukappe. Tuleb vaid jälgida, et kapi pind on kaitstud tugeva kilega ning soovitav on lisada mullapinna alla drenaažiks kergkruusa kiht.

Ilusat suve nautimist väikeaia omanikele!


Artikkel ilmus Postimehe erilehes Suvi 2012.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles