Uuring: kiirlaenu võtavad õnnetud ja ebakindlad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirlaenufirmad jäid kohtus kaotajaks
Kiirlaenufirmad jäid kohtus kaotajaks Foto: Margus Ansu.

Tüüpiline kiirlaenu püsiklient on omade igapäevaeluga ummikusse jooksnud, tihti ka kasiinosõltuvuses inimene, kes kasutab ülikalleid laenusid muu hulgas ka eelmiste võlgade kustutamiseks.


Laenukäitumise riske uurinud Tallinna Ülikooli psühholoogia instituut ja uuringufirma Psience jõudsid järeldusele, et tüüpiline korduvlaenaja on rahaga seotud otsustes ärevam ja ebakindlam kui inimene, kes kiirlaenu võtnud pole. Oma rahalise seisu jälgimises pole ta kuigi järjekindel ega kaalutlev ning säästmisele ta eriti ei mõtle, näitab uuring.

Ka on tüüpiline korduvlaenaja oma eluga vähem rahul, uuringus andsid nad keskmiselt nigelama hinnangu nii oma eneseteostusele, elutingimustele kui ka elukvaliteedile üldiselt. Ta on kõhklevam ja ebalevam oma tulevikuävljavaadete osas ning oma elu tajub ta vähem lootusrikkana.

Omamoodi kurioosumina joonistus uuringus välja ka, et just korduv kiirlaenu klient tunneb suuremat hirmu rahaliste raskuste ees, kui tavainimene. Kui enamikku mõte ajutistest rahalistest raskustest oluliselt ei heiduta, sest nende meelest on olemas võimalused lisaraha teenimiseks, siis mitmeid kordi kiirlaenu võtnud inimesed on selles osas tavainimestest märksa pessimistlikumad.

Kiirlaenude spiraali sattunud inimene on sageli seotud ka mitme paralleelse laenukohustusega - krediitkaardimaksete, teiste väikelaenude, järelmaksude ja tuttavatelt saadud laenudega. Sageli käib kiirlaenuvõtmine ka käsikäes järelmaksu abil ostmisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles