Kuidas leida head mobiilset netilahendust

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Inimene, kes kodus ja tööl on kiire netiühendusega nii harjunud, et ei pane seda õieti tähelegi, võib puhkusele minnes avastada, et internetiühendus polegi inimõigus. Selgub, et maal vanaema juures polegi suure sipelgapesa juures tasuta wifi leviala, nagu me siin Eestis üldiselt harjunud olema.

Jättes kõrvel arutelu selle üle, kas me peame kogu aeg internetiga ühendatud olema, vaatame, milliseid võimalusi on neti kaasas kandmiseks.

Netipulk sülearvutile

Kõik kolm Eestis tegutsevat mobiiliteenuse pakkujat varustavad kliendi hea meelega netipulgaga, mis SIM-kaardi abil üle telefonivõrgu andmesidet võimaldab. Hea meelega seoksid nad kliendi endaga muidugi pikaajalise lepinguga, kuid leidub lahendusi ka neile, kel läheb mobiilset netti vaja vaid paariks päevaks või nädalaks.

Elisa pakub kuumaksuvaba netikaarti MiNT Free. Tund netikasutust maksab 30 senti, aga kui plaanis on võrgus rippuda üle kolme tunni päevas, on kaval osta eurone päevapilet. Teenuse nädalapilet maksab neli ja kuupilet 12 eurot.

Tele2 pakub ainsana netipulga (modem, kuhu pista SIM-kaart) rendivõimalust 2,24 euro eest kuus. Aga sellele lisandub netipaketi kuumaks, mis algab 5,93 eurost kuus.

EMT pakub Elisaga sarnast toodet, EMT kuumaksuvaba internetikaarti. Kehtib päevalagi 4,95 eurot, mis sisaldab 50 MB andmemahtu.

Teenusepakkujaga lepingulisse suhtesse astudes seote end pikemaks ajaks, kuid hinnad on soodsamad. Võtame kahte tüüpi kasutajaid. Esimene vaatab päevas mõned uudised ja meilid üle, kiikab korraks sotsiaalmeediasse ning vaatab ilmateadet, st kasutab suhteliselt vähe netimahtu. Teine vaatab videoid ning kuulab internetiraadiot, hoiab fotosid ja muusikat pilveteenustes. Andmed ja hinnad neile sobivate pakettide kohta leiab graafikust.

Tasub meeles pidada, et mobiiliteenuste turul käib üsna kõva konkurents ning alati tasub lepingu sõlmimisel küsida, millised kampaaniad parasjagu käivad. Võib juhtuda, et saate allahindlust, tasuta kasutusaega või muud head.

Piiramatu maht

Need mobiilifirmad, mis pakuvad mobiilse neti piiramatut mahtu, märgivad lepingus sinna järele tärnikese ning väikeses kirja räägivad «mõistlikust kasutamisest». See tähendab, et teatud andemahu ületamisel piiratakse netiühenduse kiirust. «Alates 30 GB andmesidemahu täitumisest kalendrikuus võib Tele2 vähendada kuni jooksva kalendrikuu lõpuni teenuspaketis sisalduvat andmesideteenuse maksimumkiirust kiiruseni 200 kbit/s allalaadimisel ja 64 kbit/s üleslaadimisel,» selgitas Tele2 klienditeeninduse- ja jaemüügi direktori Kristiina Mitt.

EMTs on piirang karmim. EMT andmeside- ja sisuteenuste osakonna juhataja Ando Meentalo: «EMT-l on õigus vähendada 3,5 G pakettide puhul andmesidekiirust alates 15 GB, EMT Internet 4G paketi puhul alates 30 GB andmesidemahu täitumisest kalendrikuus. Nagu kirjutas viimane «Arvutimaailm», oli ka 15 GB isegi väikefirmadele täiesti piisav, ükski testis osalenu polnud seda mahtu ära kulutanud.»

Ainuke tõeline piiramatu kasutus on Elisa MiNT Extra Strong paketis (kiirus 22,31 Mbit/s), aga kõigis teistes pakettides on seal piiriks 50 GB kuus. Seega ei ole mobiilne internet mõistlik vahend väga suurte andmemahtude liigutamiseks, nagu P2P failivahetusteenused või interneti videolaenutus.

Levi pole

Alati ei saa netipakkujat valida sobiva hinna ja kiiruse järgi. Ehkki firmade kodulehtedel leiab ilusaid kaarte, kuidas kogu Eesti on kaetud, võib juhtuda, et ühe pakkujaga saab ühenduse, teisega mitte. Seega tasub enne teenuse sõlmimist küsida ühendus prooviks, et näha, kuidas ilusad numbrid tegelikult välja näevad.

Teenusepakkujad lubavad kiirust «kuni X Mbit/s», aga maksimumkiirust näeb vaid siis, kui üksinda mobiilimasti alla seista. Mida rohkem on mobiilimasti teeninduspiirkonnas kasutajaid, seda lahjemaks jääb supp ja aeglasemaks ühendus. Teine tegur on signaali tugevus, mis võib sõltuda looduslikest takistustest ja vahemaast.

«Mida nõrgem on levi, seda väiksem kiirus, sest nõrgemas levis läheb suurem osa kasutajale eraldatavast mahust veaparanduseks. Seda võib võrrelda olukorraga, kui sosinal või eemal rääkija peab juttu mitu korda kordama,» selgitab Meentalo.

«Kasutuskogemust annab parandada ja kiirust tasandada, kui lukustada mobiilse interneti seade 3,5G-võrku,» õpetab Elisa suhtekorraldusjuht Marika Raiski. «Sel juhul kasutab seade kiireimat võrku. Välitingimustes on 3,5G-levi üldjuhul väga hea, ruumis mobiilset internetti kasutades annab kiiruseid tõsta, kui kasutad internetti akna all. Kuni selleni välja, et kasutad lisaks välist antenni. Samuti on parem ühendada netipulk arvuti küljel, mitte taga asuvasse USB-pesasse.»

Mobiiltelefon modemina

Alati pole arvuti internetiga toitmiseks vaja eraldi netipulka, sest telefoni võib arvutiga ühendada, nii et see töötab modemina. Nutitelefonid oskavad tekitada enda ümber wifi-leviala, nii et arvutid ja tahvelarvutid, millel puudub SIM-kaardi pesa, saavad seda kasutada. Loomulikult peab sel juhul olema sõlmitud andmesideleping, et telefoniarve liiga rasvaseks ei läheks.

Andmeside välismaal

Niipea kui satute telefoniga välisvõrku, kasvab megabaidi hind hüppeliselt: Tele2-l Euroopas euro, Elisal isegi poolteist. Üksnes EMT pakub Euroopas ja Venemaal kindla suurusega päevalage ja kui klient kogu selle mahu ära kasutab, maksab megabait vaid 35 senti. Pikemalt välismaal viibides on mõttekas osta selleks ajaks mõne kohaliku võrgu ettemaksuga andmeside SIM-kaart.

Lühikesel reisil kontrollige juba enne lennukile-laevale astumist üle, et telefonis oleks välja lülitatud data roaming. See tagab, et üksi tööle unustatud rakendus ei hakka teie teadmata kallist andemahtu õgima.

«Kui teil välismaal olles tekib soov kasutada mõnda rakendust üle mobiilse interneti, tasub eelnevalt välja lülitada kõikide kontode automaatne sünkroonimine,» soovitab Raiski. «Sinna alla jäävad Gmail, Facebook, Twitter, meilikontod jne. Vastasel juhul asuvad kõik need kontod pärast mobiilse interneti sisselülitamist kaotatud aega tagasi tegema ning garanteerivad kliendile suure arve ka siis, kui inimene tahtis kasutada üksnes mõnda kindlat, vähe andmemahtu kulutavat rakendust.»

Kui on vaja midagi internetist alla laadida, otsige selleks mõni tasuta internetipunkt (nt oma hotellis) või soodsa hinnaga wifi leviala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles