Muserdatud kreeklased kardavad katastroofi saabumist

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ateena on täis valimisplakateid, kuid lihtsad kreeklased enam ei usu, et ükski poliitiline jõud neid ummikseisust välja tuua võib.
Ateena on täis valimisplakateid, kuid lihtsad kreeklased enam ei usu, et ükski poliitiline jõud neid ummikseisust välja tuua võib. Foto: Reuters/ScanPix

Kreeka homsed parlamendivalimised võivad viia riigi lahkumiseni euroalast, millel oleks aga paljude kreeklaste arvates katastroofilised tagajärjed.

«Kui Kreeka euroalast väljuks, jääksime sisuliselt nälga – importkaupade hinnad tõuseks lakke, kuid me ju impordime nii suure osa oma tarbitavast kaubast,» arvas Ateena ülikoolis anglistikat õppiv Katerina Dask.

Kreeka keskpank ei näe euroalast lahkumist helgemates värvides, prognoosides, et selle tagajärjel langeksid sissetulekud 55 protsenti ning töötus tõuseks 34 protsendini.

Uute valimiste eel valitseb kreeklaste seas suur teadmatus. Nad ei oska  esile tuua ühtki erakonda või õigupoolest üldse kedagi, kel oleks hea lahendus välja pakkuda. Enamik on veendunud, et riiki siiani aastakümneid vaheldumisi juhtinud paremtsentristlik Uus Demokraatia ja vasaktsentristlik PASOK ei tohi enam võimule saada, sest just nemad viisid Kreeka kriisi.

PASOKi asemel on kahe suurema erakonna sekka kerkinud vasakäärmuslik SYRIZA, mis lubab hiljutise pensioni ja miinimumpalga vähendamise tühistada, tõsta töötushüvitisi ning säilitada avaliku sektori töökohad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles