Miks on lihatüki suurus ja marinaadi osa šašlõkkides erinev

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šašlõkitükk võiks olla paraja suurusega.
Šašlõkitükk võiks olla paraja suurusega. Foto: Peeter Langovits

Grill-lihade puhul on liha ja marinaadi suhe pakendis erinev ja erinev on ka lihatükkide suurus, kusjuures vahel satub tootmise eripärast tingitult sekka ka liharibasid.


Rakvere turundusjuht Triin Lõoke ütle, et grill-lihade puhul on liha ja marinaadi suhe üldiselt 85:15. Šašlõkkide puhul võib see varieeruda olenevalt konkreetse toote marinaadi eripärast - näiteks klassikalised šašlõkid on suurema marinaadi sisaldusegaga, sest äädikamarinaadis moodustab olulise komponendi vedelik ning liha osakaal on seal 75 protsenti.

Tummisemate marinaadide puhul nagu marjapüree (mustikas) või kaljamarinaadi puhul on liha osakaal suurem - 80-85 protsenti.

Šašlõkitüki suurus 4 korda 4 cm

Rakvere kasutab oma tootmises lihatükile sobiva kuju andmiseks spetsiaalset masinat, mis annab näiteks šašlõkilihale kuju 4 korda 4 cm. Seejärel lihakuubikud sorteeritakse ning ainult korrektses mõõdus tooraine läheb marinaadiga segamisse ning sealt edasi pakendisse.

Küsimusele, kuidas satuvad šašlõki sekka liharibad, vastas Lõoke, et lihatükkide segamisel marinaadiga võib tekkida ka ribasid. See on otseselt seotud tooraine omapäraga - näiteks kaelakarbonaadi abas on õrnemad lihased, mis marinaadis segamise käigus lihtsamalt «murenevad».

«Seevastu tagaosa lihaste puhul, mida kasutatakse kalja- ja rabarberi marinaadis toodete valmistamiseks, on lihased tugevamad ja lihakuubiku esialgne suurus naljalt ei muutu,» ütles Lõoke. Siiski ei saa täielikult välistada väiksemate lihatükikeste tekkimist toote koostisesse.

Käsitsi lõigates saab paremad tükid

Maag lihatööstuse juht Margit Talts ütles samuti, et marinaadi hulk oleneb tootest ja marinaadist, kuid kui rääkida marineeritud lihadest, siis on marinaadi hulk toodetes 10-25 protsenti.

Maag Lihatööstus lõikab täna oma premium-šašlõkke, milleks on Gruusia, Armeenia ja BB õuna šašlõkk, käsitsi. Käsitsi lõigates on šašlõki kuju ja suurust lihtsam jälgida, kuna lõigates saab paremini vältida ebastandardsete tükkide tekkimist ja ebakvaliteetsed tükid kohe välja sorteerida.

Tööstusliku lõikamise puhul ehk masinaga lõigates tekib rohkem erineva suurusega lihatükke, lisaks võib sisse sattuda ebastandardseid ribasid, mis tuleb hiljem käsitsi välja sorteerida.

Ka Talts tõdes, et sada protsenti ribade puudumist šašlõki-toodetes välistada ei saa.

Näiteid grilltoodete lihasisaldusest:

Rakvere grill-liha keefirimarinaadis - 500 gr karp, liha 425 gr

Saare Notsu seakael kirsimoosiga - 500 gr karp, liha vähemalt 400 gr

Nõo puhkaja grill-liha - 400 gr karp, liha 93 %

Saaremaa šašlõkk jogurtimarinaadis - 800 gr ämber, liha vähemalt 620 gr

UVIC klassikaline šašlõkk nr 1 - 1 kg ämber, liha 700 gr

Arke grill-liha kirsimaitselises marinaadis - 450 gr karp, liha 90 %

Vastse-Kuuste mustsõstra šašlõkk - 1 kg ämber, liha 72 %

Maks ja Moorits mustsõstra barbeque grill-liha - 500 gr karp, liha 76 %

Nõo lihavürst -ahjuõuna marinaadis grill-liha - 400 gr karp, liha 93 %

Rakvere kirsi-rummi marinaadis grillliha - 500 gr karp, liha 415 gr

Karni grill-liha Roheline ninja - 450 gr karp, liha 90 %

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles