Postimehe töötajate jaaniliha retsepte

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Jaanipäeva eel panime kokku mõned liha maitsestamise retseptid, mida meie inimesed tavaliselt teevad.


Sirje eriti ahvatlevalt lõhnav jaanišašlõkk

Kord aastas, jaanipäeval teen ise šašlõki marinaadi, mille retsepti sain mõne aasta eest ühest ajakirjast ja mille autoriks oli näitleja Rednar Annus. See üllatab kõiki eelkõige aroomiga, mis kaant avades ninna kargab.

Ehkki Annusel olid ära toodud ka täpsed kogused, siis mina teen seda tunde järgi ja omal viisil. Eelmisel õhtul lõikan seakaelakarbonaadist (kahes kilost piisab 6-7 inimesele ja jääb järgmiseks päevaks ülegi) parajalt prisked tükid, puistan peale soola ja pipart ja asetan sibulaviilidega vaheldumisi potti. Lisan veidi söögiäädikat, aga võib ka ilma.

Siis lõikan sektoriteks 3-4 apelsini, avan liitrise letšopurgi ja kallan kõik potti ning segan ära. Järgmisel hommikul segan uuesti ja vaatan, et pealmised tükid kuivale ei jääks.

Sobib nii õlle kui veiniga.

Tõnise tomatine kaelakarbonaad

Mul ju rohkem selline tunde- kui teadmispõhine marinaad, vastavalt tujule ja sellele, mida kodus on. Kindlasti kuuluvad retsepti õli ja suts vett, tomatipasta, lisandiks võivad olla mesi, sojakaste, mõni küüslaugune tšillikaste. Soola viimasel ajal eriti ei kasuta, see kisub mahlad välja ja kuivatab. Kasutame kaelakarbonaadi, kuna see on kõige mahlasem. Ilma rasvata grilli-liha on kuiv ja mõttetu. Sel suvel kavatsen hakata marineerima kilekotti, mitte enam kaussi.

Liha peaks seisma marinaadis paar tundi või rohkem. Liha tuleb enne külmkapist välja võtta ja lasta toetemperatuuril seista. Marinaadi ei pane samuti külmkappi.

Estri sibula-tüümiani grill-liha

Marinaadi panen palju mugulsibulat, purustatud küüslauku, punast veini, ketšupit, suhkrut või mett, tüümiani, õli, pipart – nii punast kui musta ja soola. Vahel olen pannud ka adžikat, kui punast pipart käepärast pole. Meile meeldib üldiselt selline vürtsikas värk. Soola asemel olen vahel pannud ka sojakastet. Kuna mulle tüümian meeldib, siis seda panen ka uljalt, aga samas võib selle asemel kasutada ka ükskõik millist teist ürti.

Liha kasutan enamasti kaelakarbonaadi. Liha panen marinaadi eelmisel õhtul, et järgmisel pärastlõunal või õhtul grillida. Ja tegelikult tuleb selles marinaadis lihast paremgi veel köögivili – paprikad, baklažaanid, suvikõrvitsad.


Mirjami apelsini-ananassimaitseline broilerifilee (neljale)

Vaja läheb

4 broileri rinnafileed
1 pakk kanamarinaadi
pool pudelit ananassiglasuurkastet
pool klaasi värsket apelsinimahla
1 pits apelsinilikööri (näiteks Grand Marniere)
kivisoola, veskis
tellicherry pipart, veskis

Kuidas teha

Vasarda kanafileed umbes ühe sentimeetri paksusteks tükkideks. Sega omavahel marinaad, apelsinimahl, ananassiglasuur ja liköör. Kata liha sellega ühtlaselt ja pane 1–12 tunniks külmkappi laagerduma. Grilli fileesid nõrgal kuumusel mõlemalt poolt 6–8 minutit. Soovi korral maitsesta soola ja pipraga.

(Retsept on võetud Santa-Maria kokkade varasalvest.)


Egeri grillitud kala

Lõikan värskest punasest kalast (forellist või lõhest) parajad ühemehe portsjonid. Kuna kala läheb resti vahele, on vaja ka fooliumit. Teen fooliumist parajad tükid, millesse kala ilusti ära mahub. Purustan kala peale natuke soola ja pipart, lisan värsket tilli ning kõige peale panen väikese tüki taluvõid.

Seejärel keeran kala koos maitseainetega korralikult fooliumisse nii, et või grillimise käigus fooliumi vahelt välja ei voolaks. Mina sidrunit kalale ei lisa, kuna see tapab hea maitse lihtsalt ära. Kui aga keegi tõepoolest soovib ka sidrunit, võib seda hiljem eraldiseisvalt veidi peale pigistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles