Mesinik soovitab: millal ja millist mett tasub osta

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased.
Mesilased. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Muhu mesinik Aimar Lauge sõnul on esimene värske mesi juba mõnes kohas olemas, ent üldiselt tasuks sammud mesiniku juurde esimese mee järgi seada nädala-paari pärast.


Mesiniku sõnul tasub mett osta kaks korda: «Esimest korda siis, kui see värske mesi nüüd tuleb – see on selline aromaatne ja hea, et lihtsalt pannkoogi peale panna. Ja siis võib juba juuli lõpus või augustis osta, sest siis on kõik taimed ära õitsenud ja siis on kõikide taimede mesi olemas ja mesinikult on rohkem valikut saada.»

Mehe sõnul on jäme rehkendus selline, et sügisene mesi on paremate raviomadustega ning suve alguse mesi pigem parema maitsega lauamesi.

Küsimusele, milline mesi ära ei kristalliseeru ja ka pikemalt vedelaks jääb, vastas Lauge, et tegelikult kristalliseeruvad Eestis kõik meed lõpuks ära. «Ainus, mis ära ei kristalliseeru, on kanarbiku oma, see on natuke teistmoodi. Paakspuu mesi on selline pruunikam, ja see on kaua vedel, aga kuskil oktoobriks- novembriks on see ikkagi kõva,» selgitas ta. Näiteks võilillemesi kristalliseerub purgis ära juba nädalaga.

Mee kristalliseerumine sõltub Lauge sõnul ka sellest, et kui inimene alles alustab mesilaste pidamist ja tarudes on uued kärjed, siis sealt võetud mesi kristalliseerub aeglasemalt, kuna kärgedes ei ole kristallijääke.

Ka mee hoidmisest sõltub selle kristalliseerumine. «Kümne kraadi juures tahkub mesi suhteliselt kiiresti ära, aga mesilasperes on omal temperatuur 34 kraadi, et sellisel temperatuuril peabki mesi vedel olema. Kui see kõvaks läheb, siis nad ei saa seda talvel oma söödaks tarbida,» ütles mesinik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles