Eestis läheb jaotamisele rekordkogus Euroopa toiduabi

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti heategevusorganisatsioonide poolt mullu PRIA vahendusel taotletud Euroopa Liidu toiduabi kogus on tänavu rekordiline - tasuta läheb laialijagamisele ligi 2571 tonni kuivaineid ja 590,8 tuhat liitrit rapsiõli.


Toiduabi kohalevedu algas 20. juunil. Tarnija leidmiseks korraldatud riigihanke võitja Tartu Mill korraldab kaupade hankimise-valmistamise, pakendamise, samuti kohaleveo ja mahalaadimise heategevusorganisatsioonide soovitud rohkem kui sajasse kohta üle Eesti.

Juunikuus jõuti tarnida suur osa Pärnu ja Põlva maakonda minevast toiduabist, alanud on ka kohalevedu Raplasse, Tallinna, Tartusse, Haapsallu, Otepääle. Tarned kestavad 31. augustini, toidukraam peab olema abivajajatele laiali jagatud järgmise aasta 28. veebruariks.

Suuremad kogused toiduabi on tellinud Eesti Punane Rist, Eesti Lasterikaste Perede Liit, SA Eesti-Hollandi Heategevusfond. Kokku rahuldati 16 heategevusorganisatsiooni taotlused toiduabi vahendamiseks. Abisaajateni jõuab toit paljudes kohtades koostöös kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajatega.

Piirkonniti võivad erineda nii toodete valik kui ka kogused, sõltudes sellest, kui palju milliseid kaupu on taotletud. Üldse peaks tänavu toiduabi saama umbes 129 500 inimest. Möödunud aastal jaotasid 10 heategevusorganisatsiooni Eestis 1365 tonni teraviljast valmistatud kuivaineid umbes 95 000 abivajajale.

Tartu Mill korraldab tänavu järgmiste toiduainete saamise: 558,5 tonni makarone, 68,4 t kaerahelbeid, 615,8 t neljaviljahelbeid, 683,6 t nisujahu, 229,3 t riisi, 271,1 t mannat, 144 t suhkrut, 590,8 tuhat liitrit rapsiõli. Kõik tooted on kvaliteetsed, toodetud ning pakendatud spetsiaalselt selle programmi jaoks.

Eestis jaotatava toiduabi väärtus on 2,2 miljonit eurot, raha selleks eraldas Euroopa Komisjon. Euroopa Liidu toiduabi-programm on üks ühenduse turukorraldusmeetmeist, mis Eestis rakendub kuuendat aastat.

Toiduabi jagatakse eelkõige nendele inimestele, kes vastavad riikliku toimetulekutoetuse saamise tingimustele. Kui jaotatavast toiduabi kogusest ei jagu kõigile seda saama õigustatud isikutele, siis eelistatakse jaotamisel üksikvanemaga või vähemalt neljalapselisi peresid ning puudega inimesi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles