Fazer plaanib hakata kasutama vaid õiglaselt toodetud kakaod

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fazeri šokolaad.
Fazeri šokolaad. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Põhjamaade üks suuremaid magusatootjaid Fazer lubab, et aastaks 2017 on nende kakao algupära kindlaks tehtav ning kogu kasutatav kakao täidab vastutustundliku tootmise kriteeriumeid.

Fazeri teatel tähendab see eelkõige kontrolli selle üle, et kakao ei pärineks lapstööjõudu kasutavast istandusest.

«Kui me teame, kust meie kakao pärit on, saame olla kindlad, et algtootmises on tingimused korras. Meile on tähtis, et tarbijad saaksid Fazeri tooteid ostes teha vastutustundliku valiku,» kommenteeris Tom Lindblad, Fazer Confectionery tegevjuht.

Fazeri esindajad külastavad regulaarselt kakaotootjamaid, et olla kursis kohalike olude ja tööharjumustega. Viimati külastati oktoobris 2011 Ghanat ja Nigeeriat. «Tahame teha kõik endast oleneva, et istanduste ja kogukondade tingimusi parandada. Õigete kasvatusmeetodite õpetamine parandab saagikust ja selle kvaliteeti, mis omakorda tõstab maaharijate sissetulekuid ja elatustaset,» selgitas Majlen Fazer.

Ka Eesti magusatootja Kalev tegeleb õiglase tootmise poole liikumisega. «Kalev suhtub antud temaatikasse väga tõsiselt, kuid maailma mastaabis väga väikese kakaotoorme ostjana on meie võimalused antud probleemi lahendamist mõjutada piiratud,» rääkis AS Kalevi juhatuse esimees Kaido Kaare.

Kalev on liitunud Põhjamaades algatatud programmiga Côte d'Ivoire Sustainable Cocoa Initiative, mille eesmärk on parandada ühest küljest kohalike farmerite olmetingimusi ning teisalt kakaosektori tootlikkust ja jätkusuutlikkust Elevandiluurannikul.

«Programmi raames kaardistatakse hetkel olukorda kohalikes kakaoistandustes ja -tööstuses. Augustis kogunevad Taanis programmis osalevate ettevõtete esindajad ja meile antakse ülevaade Elevandiluuranniku kakaosektori hetkeolukorrast, seejärel pannakse paika edasised sammud kohaliku kogukonna toetamiseks,» ütles Kaido Kaare.

Ta lisas, et tarneahela läbipaistvuse suurendamiseks sõidab sügisel Aafrikasse kohalikke kakaotootjaid auditeerima ka Kalevi ostujuht, muuhulgas külastatakse kakaoube kasvatavaid farmereid ning tutvutakse sealsete oludega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles